Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista veckorna för fågelshowen

Fram till 17 augusti kan du på Frösö zoo se berguv, hök och kungsörn – på nära håll.

Det är mindre än två veckor kvar av den falkeneringshow som varit på djurparken sedan den tredje juli i år.

Med två föreställningar per dag, klockan 13 och 15, visas hur människorna förr använde rovfåglarna i jakt – eller åt det hållet i alla fall, för bytena består av små köttbitar de tränar fåglarna med.

Showen börjar i den lilla cirkusmanegen, med att alla besökare får en möjlighet att lära sig om fåglarna på ett nära håll. Synkroniserat med att Bettina Holzer pratar visas en film i bakgrunden. Hon är en av de som har hand om föreställningen och tar hand om fåglarna, tillsammans med sin pojkvän Detlef Kotsch. Samtidigt låter de en av fåglarna flyga omkring och sätta sig på bjälkarna ovanför publiken, eller på ett fritt utrymme bland dem. Bettina berättar också om utrustningen som är fäst på fåglarna, och skickar runt två fjädrar för de som vill veta hur de känns.

Därefter får publiken följa med Bettina, Detlef och fåglarna ut till ponnyområdet. Där får fåglarna flyga med lite mer utrymme än inne i manegen. Däremot kan de inte släppas helt fria, minst den stora kungsörnen som spänns fast i en lina mellan två bommar inne på området.

– Med tanke på djuren kan vi inte släppa honom fritt över Frösö zoo, för vi vet inte vad han skulle göra då, säger Detlef Kotsch.

Men att du ändå kommer nära är en sak som är säker.

Även kungsörnen sätter de på räcket där publiken står och i slutet får alla besökare möjligheten att själva hålla i fåglarna, och vågar du klappa dem så kan du fråga Bettina om lov och var på fågelns fjäderdräkt det är okej.