Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista versen för en trogen arbetskamrat

I 22 år har Sture Nilsson från Ammer och nordsvensken Teja jobbat i lag.

– Som arbetskamrat och arbetshäst har jag aldrig haft någon bättre, säger Sture.

När den nordsvenska arbetshästen Teja var fem år gammal hamnade han hemma hos Sture Nilsson.

– Han var ingen dununge när jag fick honom, berättar Sture,

– Han var bångstyrig och skulle egentligen gå till slakt men jag räddade livet på honom. Han behövde en fast hand och trygghet. Hos mig fick han känna att det var någon som brydde sig om honom.

Sture Nilsson har jobbat i skogen sedan 1963 och han berättar stolt att han var den sista hästköraren som lossade virke på Indalsälvens is 1969, innan flottningen upphörde.

Sedan 22 år tillbaka kör han timmer i skogen, på uppdrag, med sin trogna arbetskamrat Teja och han kan inte nog berömma hästen.

– Han har ett fantastiskt psyke och en makalös intelligens. Dessutom är han tillgiven och väldigt klok.

Arbetspassen i skogen är slitsamma och timmerlassen är tunga. Allt arbete sker helt manuellt och Sture berättar att vissa timmerstockar kan väga upp till 700 kilo.

– All den här vardagsträningen har gjort mig frisk. Varken jag eller hästen har varit sjuka någon gång under alla år.

Den senaste tidens forskning kring folkhälsan pekar på att vi rör oss för lite och sitter stilla alldeles för mycket.

– Vi måste tillbaka till att våga röra på oss om det här ska gå bra i framtiden, spår Sture.

Skogsbruket har sedan 1960-talets början genomgått en hissnande rationaliseringsprocess vilket gjort att det periodvis varit svårt för Sture och Teja att hitta uppdrag. Men Sture hävdar bestämt att det visst är ekonomiskt försvarbart att jobba i skogen med häst.

– Hästen kostar mig 20 kronor om dagen i hö och jag behöver inte åka till Saudiarabien för att få tag i bränsle. Om jag hade haft en stor skogsmaskin för fem miljoner kronor hade jag behövt jobba dygnet runt för att få ekonomin att gå ihop. Dessutom är miljön en viktig faktor, Teja skapar inte så stora markskador som en skogsmaskin.

Det är inte bara skogskörning som gäller för Sture och Teja. Genom åren har de även fraktat brudpar och varit med på filminspelningar och teatrar.

– Han går att köra i alla sammanhang och har gjort ett fantastiskt jobb, säger Sture stolt.

Men snart kan det sista timmerlasset vara fraktat ur skogen. Teja har fyllt 27 år och är inte lika rörlig som han har varit.

– Han har haft ett bra liv men jag kommer inte att ha kvar honom av nostalgiska skäl, säger Sture med ett visst vemod i rösten.