Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista versen på en tidskriftsepok

Fanklubben Deep Purple freak society gav ut sitt första fanzine 1978. Detta blev upphovsmannen och eldsjälen Michael Erikssons inträdesbiljett till att arbeta med att bevaka det han höll som kärast – den allt mer groende hårdrocksscenen.

– Jag var väl inte den bästa på att stava, men jag lärde mig med tiden.

Fanzinets första utgåva trycktes i 100 exemplar, och upplagan växte. Efter cirka ett år hörde Helsingsborgs dagblad av sig till Micke. De ville ha en artikel om just Deep Purple.

– Efter en tid blev jag deras hårdrocksexpert, med egen fast plats i tidningen. Det första stora jobbet jag åkte på, var att träffa Whitesnake vid deras första konsertbesök i Sverige.

Med tiden lärde Micke känna såväl musiker som andra skribenter och fotografer, främst i Stockholm.

– Vi var alla i samma ålder. Det var verkligen en jättekul tid.

Han etablerade sig som hårdrocksskribent och sände det egna närradioprogrammet "Heavy rock paradise". Allt gick som på räls, men i början av 1990-talet började det hela gå i stå:

– Jag intervjuade Toto för sjunde gången – bokstavligt talat. Jag tänkte "Nu sitter jag här igen" och så tänkte nog de också. Jag var less på att resa och sa upp mig.

Men för att stilla den kreativa klådan startade Micke fanzinet Deep Purple forever.

– Jag ville i alla fall ha kvar en tå i branschen.

Men då innehållet blev en smula snävt med tiden, startade han en ny tidning. Första numret fick namnet Slice, och sedan följde en period då varje utgåva skulle ha ett eget namn.

I och med namnet Retrofuture kom en tidning som del fick behålla namnet, men också innehålla en hel del lokalrelaterat material. Däribland artikelserien "Operation Sjövakt", där folk runt Storsjön bland annat berättar om sina Storsjöodjursobservationer.

Tidningarna byggs både kring arkivmaterial och nytt. Bland det nya finns bland annat Mickes western-noveller, med som "Montana Blue" och "Tornado Blaze". Tidningarna ger Micke ut i helt egen regi och han står själv för alla tryckkostnader. Han distribuerar även tidningarna för egen maskin – utan att ta ett öre för vare sig tidning eller besvär.

Vad är det som driver dig till allt detta?

– Det har alltid varit roligt och kreativt. Jag får träffa många människor, det är otroligt givande. Jag får till och med feedback av folk på puben, säger Micke och fortsätter:

– Jag har en stor kärlek till tidskrifter och att få skapa såhär är en sådan frihet som du inte kan ana.

Men allt har sin tid. Nu återstår fyra nummer av Retrofuture – som bland annat finns att hämta på Östersunds bibliotek.

– Det är dyrt att trycka, och nu vill jag köpa ett hus. Just nu är jag mätt på det här, men jag kommer nog alltid att hålla på. Jag har aldrig gjort en julutgåva, så förhoppningsvis blir det avslutningen – 2015.

Ur den kostsamma analoga verkligenheten, stiger dock en digital dröm:

– Jag avskyr att papperstidningar försvinner, men samtidigt hoppas jag göra min och Richard Svenssons western-serie "Montana Blue" tillgänglig för läsplattor.

En tidigare artikel om Michael Eriksson hittar du här.