Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SISU ska betraktas som ett studieförbund

"Ungdomars idrottande är viktigt", svarar Robert Uitto på Åsikter 26 november. Där är vi överens. Men frågan handlade inte om idrott, vår fråga rör SISU som studieförbund.

Annons

Vi vill poängtera att SISU är fristående från Idrottsförbundet, precis som övriga studieförbund inte sammanblandas med sina politiska organisationer. Att satsa på idrott är inte synonymt med satsningar på SISU som studieförbund.

I svaret finns ytterligare felaktigheter och missuppfattningar. Uitto framhåller att SISU får stadsbidrag direkt från staten. Det får också övriga studieförbund. Alla bidrag, oavsett de kommer SISU eller andra studieförbund till del, är medel som kommer via Folkbildningsanslaget. Precis som övriga folkbildare lyder även SISU under folkbildnings-förordningen.

Enligt såväl regeringen som SKL ska SISU betraktas som ett studieförbund. Även Folkbildningsrådet påpekar att SISU är att betrakta som studie-, bildnings- och utbildningsförbund. Uitto tolkar dock SISU som idrott.

Uitto menar att SISU överkompenseras av staten – dock kvarstår det faktum att snittet för studieförbundens statliga tilldelning är att de som ingår i Folkbildningsrådet får 150 kronor per timme. Statsbidraget till SISU ger i snitt 98 kronor per timme. Det skiljer 52 kronor per studietimme till SISU:s nackdel.

SISU gör 30 000 studietimmar i länet. Dessa timmar kan multipliceras med de 52 kronor som saknas – summa summarum: här saknas 1,6 miljoner kronor. Vi är dock nöjda om SISU får sitt stöd enligt samma kriterier som övriga studieförbund – bara vi kan sälla oss till landets alla andra distrikt och säga: Vi får också regionalt anslag!

Om det stämmer som Uitto skriver – att regionförbundet ska vara en utjämnande faktor – så skulle ett regionalt stöd både innebära en utjämning och att vi når ut med bildning till fler föreningar, fler medlemmar och fler ungdomar.

Det innebär också samhällsnyttiga insatser som är kopplade till många av de större idrottsarrangemang som genomförs i regionen. Något som vi och uppenbarligen även regionrådet är stolta över.

Den 16 december avser regionstyrelsen att diskutera frågan om även SISU ska omfattas av utbildningsbidrag till externa organisationer. Inför detta möte kan det vara viktigt för regionrådet att ha ovanstående fakta med sig.

Med detta som utgångspunkt hoppas vi att regionstyrelsen ger ett positivt besked när det gäller SISU Idrottsutbildarna.

Styrelsen SISU Idrottsutbildarna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel