Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Situationen bättre i Västmanland

Situationen vid den stora skogsbranden har blivit mindre dramatisk och räddningsinsatsen har de senaste dagarna fått hjälp av regnskurar.
Evakuerade i den nordöstra delen av det tidigare branddrabbade området i Västmanland får nu komma hem.

Efter ett stabsmöte på tisdagsmorgonen fick uppskattningsvis cirka 100 personer beskedet att de får flytta tillbaka. Tidigare har ett likadant undantag gjorts för personer som bor på västra sidan av brandområdet.

Regn på både måndagen och tisdagen har varit en bidragande orsak till att situationen har förbättrats.

– Elden blossar upp här och var men det är inte lika intensivt som förut och regnet har hjälpt till att stabilisera arbetet för dem ute på marken, sade Maja Geffen, pressinformatör på krisledningscentralen.

Glödhet mark

Räddningspersonalen slåss inte längre mot öppna lågor men rötter och annat brännbart nere i jorden brinner fortfarande, och kan göra det under lång tid.

– Marken är bokstavligt talat glödhet bitvis, sade Anders Attehed vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Hur lång tid det tar innan alla fastighetsägare som bor i evakuerade områden kan återvända är oklart – men det kan dröja länge. Under onsdagen kommer drabbade dock att erbjudas att få flyga helikopter över området, enligt Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Svårt med tillgängligheten

Ute vid Korpberget, nordost om Ängelsberg, har ett område på ungefär 1 000 kvadratmeter brunnit sedan elden hoppat flera hundra meter med vinden över sjön Snyten.

Styrkeledare Mats Hansson har kommenderats hit från räddningstjänsten syd i Skåne. På frågan om vad som är svårast i det här arbetet, svarar han:

– Tillgängligheten. Att nå ut, det är tungt att dra slang.

TT: Har du sett något liknande tidigare?

– Nej, aldrig i den här omfattningen, det är fruktansvärt.