Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siwertsson (M) fick se läkarnas vardag

En distriktsläkare reagerade starkt på ett uttalande som Christer Siwertsson (M) har gjort. Efter en ordväxling på ÖP:s insändarsida gjorde oppositionsrådet ett studiebesök på hälsocentralen i Krokom.

I en artikel i ÖP för en tid sedan uttalade Christer Siwertsson att läkare i länets primärvård har 4-8 patientbesök per dag, vilket han jämförde med europanivån på 20-22. Det fick Martin Ersson, ST-läkare i Krokom, att reagera eftersom han ansåg att det i uttalandet låg en kritik om ineffektivitet. I en insändare skrev Ersson att i till exempel Norge, där han själv har jobbat, existerade knappt telefonrådgivning och patienten kunde inte beställa recept per telefon. Där genererade dessa ärenden läkarbesök i stället, vilket drar upp statistiken avsevärt. I insändaren skrev han att Christer Siwertsson borde gå med någon läkare innan han uttalar sig om deras vardag. Siwertsson skrev ett insändarsvar som han avslutade med att han gärna kommer på besök och härom dagen tog han på sig landstingets arbetskläder och följde två av distriktsläkarna i Krokom under en hel dag.

Distriktsläkarna Martin Ersson och Måns Laudon anser att statistik över antalet patientbesök hos läkare är ett trubbigt mått för att bedöma vårdkvalitet.

– Vi har effektiviserat och rationaliserat bort onödiga besök som i stället kan skötas med telefonrådgivning. Det gör att läkarna kan lägga mer tid på de patienter som verkligen behöver oss, säger Martin Ersson.

Christer Siwertsson påpekar att han är medveten om att läkare utför mycket patientarbete som inte syns i statistiken och han berömmer personalen på Krokoms hälsocentral för deras jobb. Men han tycker att det ändå är relevant att titta på statistiken och landstingsstyrelsen har beslutat att undersöka effektiviteten i primärvården.

– Statistiken är ett trubbigt instrument, men ger ändå en vink. Jag tror att alla jobbar och gnor allt vad de kan, men om man kan öka antalet besök så vore det bra. En del uppgifter kanske kan läggas på andra yrkesgrupper.

Måns Laudon har inget emot att Christer Siwertsson tar upp statistikfrågan. Han berättar att han har jobbat i Danmark där det ingick i systemet att ju fler besök läkaren hade desto mer tjänade han eller hon. Så vill han inte ha det.

– Det jag önskar är att vi blir fullt bemannade så att vi är fler specialister som delar på bördan, säger Måns Laudon, som också efterlyser arbetsro i primärvården.