Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siwertsson (M) har inte gett upp tanken på maktskifte

Oppositionsrådet i landstinget, Christer Siwertsson (M), har inte gett upp tanken på ett maktskifte. Det bygger på att Miljöpartiet ansluter sig till Alliansen.

Annons

– Vi vill föra samtal med Miljöpartiet och vi har en del gemensamt. Allt är möjligt i politik och vi skulle kunna få till en dynamisk nystart för regionen, säger han.

Allianspartierna i landstinget/regionen samlar 23 av 55 mandat i regionfullmäktige och om Miljöpartiet skulle ansluta sig blir antalet 26. I det läget skulle Sverigedemokraterna med sina fyra mandat bli vågmästare.

– Vi är lika bekymrade för Sverigedemokraterna allihop och det går att blockera dem. De är vågmästare i riksdagen också och det kan man hantera, säger Christer Siwertsson.

Hans plan är att nya samarbeten ska hindra att Sverigedemokraterna får inflytande. Det handlar i så fall om att få Socialdemokraterna att rösta med Alliansen och Miljöpartiet i fullmäktige.

– Om man gör som jag tänker så tvingar vi Socialdemokraterna att öppna sig, då kan de inte agera maktfullkomligt. Man kan inte bara tänka på sin egen makt, nu handlar det om länets utveckling och jag tror att det här skulle vara befriande och nyttigt för Socialdemokraterna, säger han.

Moderaterna ökade med 0,5 procentenheter i valet till landsting/region och behåller de elva mandaten i fullmäktige.

– Det är en stor framgång. Det här är det enda landstinget där vi har stärkt vår ställning och vi har visat att hårt arbete lönar sig, säger Christer Siwertsson.