Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siwertsson (M) står fast vid nedläggningskrav

Oppositionsrådet Christer Siwertsson (M) står fast vid sitt vallöfte att lägga ned landstingets nystartade läkarmottagning på Vemdalsskalet.

– Målet är att skydda Fjällhälsan från att gå under, så att folket i Hede ska få behålla sin hälsocentral, säger han.

ÖP har berättat att Centern och Folkpartiet inte instämmer i Moderaternas krav på att mottagningen på Skalet ska läggas ned. Oenigheten har inte inneburit att Christer Siwertsson börjat svaja i sin uppfattning, han konstaterar att alla partier har hjärtefrågor som de driver och somliga är så viktiga att de knappast är förhandlingsbara. Nedläggningskravet på Vemdalsskalet är en sådan fråga för Moderaterna och skälet är att undvika risken för att den landstingsdrivna filialen på Skalet konkurrerar ut den befolkningsägda hälsocentralen i Hede.

• Målar du inte in dig i ett hörn genom att driva den här frågan så hårt?

– Nej, det tycker jag inte. Men om Centern och Folkpartiet kan hitta ett annat sätt än att lägga ner filialen på Skalet för att skydda Fjällhälsan så är jag beredd att lyssna och diskutera det, säger Christer Siwertsson.

• Om Allianspartierna skulle bli överens i alla frågor utom den här, vad händer då?

– Vi kommer att komma överens, men det gör vi internt. Vi förhandlar inte via media.

Samtliga Allianspartier är förespråkare av konkurrens och fri etableringsrätt i primärvården. Det är också några av C:s och FP:s argument för att inte röra landstingets nyetablering på Vemdalsskalet. Moderaterna förespråkar samma princip, men i det här enskilda fallet anser Christer Siwertsson att man måste tänka ett steg till.

– Vi får konkurrera, men vi behöver inte och som landstingspolitiker måste jag se hela länets primärvård som en helhet. Det är för sårbart i Hede och jag vet hur utsatta de här byarna är och hur beroende de multisjuka äldre är av Fjällhälsan.

För den befolkningsägda hälsocentralen är gästerna på Vemdalsskalet viktiga för ekonomin och Christer Siwertsson anser att det finns en överhängande risk för att Fjällhälsan tappar patientunderlag i den situation som råder nu.

– Vi ska lägga kraft på att se till så att vi får en alternativ utförare till Östersund. Vi ska inte lägga kraft på att bekämpa Fjällhälsan, säger han.

Läs mer:

Kampen hårdnar mellan Centern och Moderaterna

Svåra frågor för alliansen