Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJ bör slippa vinstkravet

Nyligen nåddes de anställda på SJ:s resebutik i Östersund, tillsammans med 400 andra anställda på SJ, av det hårda beskedet att de ska sägas upp.

Förutom de individuella problemen för de som förlorar sitt jobb är detta ett steg i fel riktning för oss som vill se en tågtrafik i hela landet som man kan lita på, har bra service och håller tiderna.

Visst kan ett företag behöva omstruktureras då och då, men vi har svårt att se att nedskärningar av den här storleken kommer gynna tågresenärerna, samhället och miljön.

En del av förklaringen är vinstkravet som SJ har på sig från regeringen. Det kravet höjdes nyligen, så nu måste SJ göra ännu mer för att maximera avkastningen till staten.

Det kan ju låta bra att staten får in mer pengar, men det görs tyvärr på bekostnad av den större samhällsnyttan av bra, billiga tåg som håller tiderna. Därför föreslår Miljöpartiet att SJ:s uppdrag ska ändras så att de slipper leverera vinst till staten och i stället kan återinvestera allt i verksamheten och prioritera ett förbättrat och utökat tågresande.

Att tågen går i tid och att priserna är rimliga i förhållande till bil och flyg är av stor vikt för enskilda människor, för samhällsekonomin och för klimatet.

Östersund är en viktig knutpunkt för den regionala och nationella tågtrafiken. Här möts mittbanan, stambanan och inlandsbanan. Det är viktigt både för privat- och affärsresenärer att det finns en bra service här.

Med försämrad service tror vi att fler kommer att välja flyget i stället, och det vore väldigt negativt för oss som vill satsa på ett hållbart resande. Det är dags för regeringen att ändra sin syn på SJ:s syfte: från vinstmaskin till ett bolag som tar samhällsansvar.

Björn Lindgren (MP)

riksdagskandidat

Anna Hildebrand (MP)

ordförande Jämtland

Karin Thomasson (MP)

kommunalråd Östersund