Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"SJ:s måsteomprövasitt beslut"

Kommunstyrelsen i Östersund reagerar med skärpa och uppmanar SJ:s ledning att ompröva beslutet att lägga ned resbutiken på tågstationen i Östersund.

– Att SJ ska spara tre miljarder kronor på tre år är känt för oss och vi är medvetna om att dagens varsel inte bara påverkar Östersund. Men Östersund är en mycket viktig knutpunkt för allt resande i inlandet, skriver kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) i ett pressmeddelande.

– Det innebär även försämringar när det gäller möjligheterna till ombokningar och att ordna sitt resande utan internet, vilket drabbar många äldre, skriver hon vidare.

– Nedläggningen av resebutiken innebär även att bilden av SJ som hela folkets järnväg grumlas. Varje negativ förändring vad gäller attraktiviteten i hållbart resande, reagerar vi starkt på, tillägger kommunalrådet Karin Thomasson (MP).

SJ:s beslut innebär att resebutiken i Östersund är stängd från och med den sista mars och att två medarbetare varslas.

Syftet med att stänga butikerna är enligt SJ att de vill " rusta bolaget inför en ny konkurrenssituation och anpassa organisationen efter kundernas förändrade köpbeteenden."

Försäljningen i dessa resebutiker står för mindre än fyra procent och fortsätter att minska.

– Vårt mål är att vara kundernas förstahandsval. Därför investerar vi bland annat i moderniserade tåg, utvecklar ännu bättre självbetjäningslösningar för våra kunder och inför kundvärdar på perronger. Men det räcker inte. Vi måste skapa utrymme för sänkta biljettpriser för att vara konkurrenskraftiga. Det innebär att vi måste minska våra kostnader, säger Crister Fritzson, VD på SJ.

Tågtrafiken påverkas inte av detta beslut.