Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklar majoritet saknas efter valet

Ett dystert valresultat, med få vinnare. De viktigaste faktorerna nu att ta hänsyn till är att ekonomin måste fortsätta växa och att instegsjobben inte får försvinna.

Det är ett tungt valresultat för många som Sverige vaknade upp till på måndagen, ingen vann förutom Sverigedemokraterna. Det blir regeringsskifte men på en svag och skakig grund.

Det rödgröna blocket, som egentligen inte är något block alls, vann en knapp seger över Alliansen, vilket innebär att Löfven blir ny statsminister. Men det kommer bli tuffa förhandlingar. Ska Vänsterpartiet ingå i en regering eller ska de bara vara stödparti? Om så, kommer de kräva några politiska eftergifter?

Centerpartiet spåddes göra ett mycket bra val, vilket också skedde. Bra betydde dock i detta fall att man gick minst bakåt och därmed blev störst av de små borgerliga partierna. Större än Folkpartiet och bara en knapp procent mindre än Miljöpartiet. Annie Lööf har gjort en bra valrörelse och stärkt partiet, men i en valrörelse som denna har det ändå inte gett några starka siffror.

MP:s hopsjunkning är en av de största överraskningarna, de gick starkt i valet till europaparlamentet, mycket tack vare sin duktiga parlamentariker Isabella Lövin som lockade många mittenväljare. Men 6,8 procent är ett mycket dåligt resultat med tanke på att partiet rörde sig mellan tio och 13 procent i mätningarna.

Löfvens nya regering, hur den än nu kommer se ut, har några viktiga utmaningar att ta i tu med. En av dessa är investeringar i infrastruktur och bostäder. Här finns det goda förutsättningar för att de rödgröna kan få en del gjort, förutsatt att man tar i tu med även regelverk, inte bara skjuter till mer resurser.

En annan är arbetslösheten, särskilt inom grupper som står längre ifrån arbetsmarknaden, som unga och nyanlända. Här finns större anledning till oro, med sänkt RUT-avdrag, höjd restaurangmoms och höjda arbetsgivaravgifter för unga riskerar just den delen av tjänstesektorn som erbjuder många instegsjobb att strypas. Det är ett allvarligt problem som behöver ett bättre svar än att bara subventioner mer i offentlig sektor.

De rödgröna har mycket att bevisa när de nu ska styra Sverige och försöka göra ett bättre jobb än sina föregångare. Förhoppningsvis kan de fortsätta förvalta vår ekonomi väl och komma ihåg varifrån skattpengar kommer och hur jobb verkligen skapas.