Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självmorden fortsätter öka

Antalet självmord i Sverige ökar för andra året i rad. Framför allt bland barn och unga.
– Självmordet är den onödigaste döden, säger Pirjo Stråte, vars son tog sitt liv när han var 20 år.

Över tid har självmorden minskat stadigt i Sverige. Men på senare år har det varit tydligt att trenden inte omfattat gruppen unga och de senaste två åren har självmorden ökat även i stort. Under 2011 begick 1 378 personer självmord, mot 1 600 förra året, visar siffror som Socialstyrelsen tagit fram för SVT.

"Ett misslyckande"

– Varje avsaknad av en minskning är ett misslyckande för oss alla som arbetar med självmordsprevention, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och chef för det självmordspreventiva centrumet NASP vid Karolinska institutet.

Ett grundproblem är att det förebyggande arbetet ofta bedrivs som avgränsade projekt, anser Wasserman. Framgångsrika sådana har på senare år funnits regionalt och lokalt, men inte på riksnivå. Varför? undrar hon.

– Det måste vara ett systematiskt arbete i hela Sverige och det görs inte.

Organisationen Suicide Zero anser att en nyckelfråga är kraftigt ökade anslag. Ökad kunskap och beredskap inom vård och skolhälsa samt fler fysiska hinder, så som staket på broar, är exempel på satsningar som organisationen efterlyser.

– Att en person som vill ta livet av sig inte går att hindra är en av de absolut farligaste myterna, säger ordförande Ludmilla Rosengren.

Anders Printz, regeringens samordnare för frågor om psykisk ohälsa, håller med om att mer kan göras.

– Det finns goda lokala exempel. Men den bedömning vi har gjort är att det måste hända mycket mer.

Måste våga fråga

Regeringens delmål är att minska ungas självmord före 2016 och det senaste är att Folkhälsomyndigheten ska återkomma med ett förslag på hur nationella myndigheter och aktörer ute i landet ska kunna jobba förebyggande.

– Att uppifrån rulla ut stora projekt under en kort tid har sällan rätt effekt, säger Anders Printz.

Men att förebygga självmord är inte bara en fråga om anslag och politiska mål. Pirjo Stråte, som i dag stödjer andra anhöriga inom föreningen Spes, lyfter också fram vikten av att inte blunda för någon som mår dåligt.

– Vuxna måste våga vara övertydliga, tala i klarspråk och fråga "hur dåligt mår du egentligen?", "har du självmordstankar?".

Stockholm (TT)