Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självservice, det vill säga ingen service

Annons

Ja, så mycket enklare blir nu inte våra liv alla gånger av datoriseringen, som man så gärna skulle vilja tro.

För även om internet är det revolutionära verktyg som skulle kunna göra periferi och centrum mer jämställt, så är det lika ofta en tunn ursäkt att centralisera desto mer.

Utveckling och otraditionella lösningar på landsbygden i all ära, låt oss inte mista den kritiska blicken när så kallad ”ökad tillgänglighet” i själva verket blir det motsatta och datorn – vår tids frihetssymbol – bara gör att det krånglar desto mer.

Jag funderar över servicebegreppet. Nu är deklarationssäsongen visserligen passerad, men det är också Skatteverkets broschyrservice. Det innebär att småföretagare på landsbygden har två val när broschyrer ska fyllas i:

1) Investera i den skrivare som krävs för ändamålet, få den att fungera och printa ut tjugo sidor.

2) Åk till närmaste Skattekontor. Men så nära är ju inte längre kontoren för de allra flesta.

Krångligt värre är det också att komma i kontakt med en annan statlig verksamhet nämligen Apoteket. Är bilresan värd besväret eller inte. Finns det aktuella medikamentet till hästen i lager? Jag slår en signal.

Tonen kopplas vidare, något nummer finns inte längre till något av de lokala Apoteken och därför ingen kontaktväg till någon person som fysiskt kan kolla i lådorna. En röst svarar långt söderut och börjar att knappa på tangenterna i stället.

Svaret blir nej. Men eftersom det är kris åker jag i alla fall och chansar på att Apoteket i Strömsund ska kunna hjälpa mig. Vilket de kan.

En dator med ordning och reda kan aldrig till 100 procent ersätta den direkta kontakten med en kunnig person kapabel att ställa en motfråga.

Statligt är sällan samstämmigt med suverän service.

Det kan faktiskt bli bättre när Apoteksmonopolet bryts, det blir inte lika enkelt att centralisera.

Datoriseringen gör våra liv bekvämare, men inte nödvändigtvis enklare.

Fördelarna med ny teknik kan inte nog hyllas, särskilt ur landsbygdsperspektiv. Men sanningen är att det nog så ofta får oss att gå över ån efter vatten.

Mer läsning

Annons