Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöräddningen vill till Storsjön

Svenska Sjöräddningssällskapet besöker Östersund denna vecka för att se vilket intresse det finns för en permanent sjöräddningsstation i Storsjön.

Båtlivet i Storsjön är på frammarsch, men det innebär också att antalet olyckor på sjön ökar. Sen tre dagar tillbaka finns den helt ideella föreningen Sjöräddningssällskapet på plats i Storsjön för att visa upp sin verksamhet.

– Vi är inbjudna av polisen, räddningstjänsten och länsstyrelsen. På vissa orter är man tveksam till att vi kommer, de är rädda för att deras räddningstjänst kommer att stympas på grund av vår närvaro, men så är det inte alls. Vi ska i stället komplettera varandra, inte ta varandras jobb, säger Andreas Arvidsson, riksansvarig för sjöräddningen.

– Våra räddningsresurser är begränsade och att få Sjöräddningssällskapet etablerat vore bra för alla medborgare som nyttjar Storsjön, säger Mikael Lundmark, chef för Jämtlands räddningstjänstförbund.

Under onsdagen fanns två flytetyg på plats nere vid Badhusparken. Intresset från allmänheten var stor. Och det bådar gott, då en fungerande verksamhet bygger på frivillighet.

– Det behövs kring 20 personer som kan ställa upp på frivillig basis för att verksamheten ska fungera på årsbasis, säger Helene van den Berg, en av de som presenterar sjöräddningens verksamhet i Östersund denna vecka.

– Eftersom vi är helt baserade på ideella insatser och frivilliga bidrag måste vi alltid ha ett starkt lokalt intresse och engagerade människor för att kunna starta en ny räddningsstation. Intresset finns redan hos de lokala myndigheterna i Östersund. Det ska bli roligt att se vilka frivilliga krafter som finns i regionen, säger Arvidsson.

Under besöket i Östersund kommer sjöräddningen att hålla föredrag om sin verksamhet, samtidigt som de står i ständig beredskap. Och att Storsjön skulle må bra av en sjöräddning verkar stå utom alla tvivel.

– Under ett och ett halvt dygn har vi redan haft tre utryckningar här på Storsjön, avslutar Andreas Arvidsson.