Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjörövare från Piratpartiet fick fler kryss än Abir

Med få undantag kryssade väljarna precis så som partierna ville.

Annons

Ingen av kandidaterna lyckades kryssa in sig i Europaparlamentet, det vill säga genom personkryss komma in. De som tar plats i Bryssel hade även gjort så utan en personvalskampanj.

De två som var närmast att lyckas var Henrik Sundström (M) som stod på plats 25 på valsedeln men som fick näst mest kryss av Moderaternas kandidater, samt Emma Wiesner (C) som bara var drygt 500-700 kryss från att ta plats i Bryssel.

Samtliga toppnamn utom Karin Karlsbro (L) och Heléne Fritzon (S) har dessutom ett mycket starkt personligt mandat.

Det ska tilläggas att Socialdemokraterna har mycket svårt att engagera sina väljare vid personval, man har en tradition av grå karaktärer. I Liberalernas fall handlar det förmodligen om att Karlsbro kom in i elfte timmen och fortfarande är okänd bland väljarna. Fördelningen kryss är således inte orättvisa.

Det är centerpartiets andranamn, Abir Al-Sahlani som sticker ut när personkryssen slutligen är räknade. Med endast 6352 kryss är hon den ledamoten som tar plats i Europaparlamentet med det svagaste väljarstödet. Stödet är marginellt bättre än när hon kandiderade 2009 med budskapet om EU som en god stormakt, Abir fick då 5312 kryss.

6352 kryss kan låta mycket, men det är drygt 200 kryss färre än vad Piratpartiets (!) förstanamn Mattias Bjärnemalm fick. Han arbetar till vardags som politiskt sakkunnig för digital politik i Europaparlamentet. Bjärnemalms piratparti samlade för övrigt drygt 14700 personkryss. Hela 42 procent av Centerpartiets väljare valde att kryssa någon av partiets kandidater. Totalt handlar det om 191 315 personkryss, av dessa valde alltså 1,42 procent att kryssa Abir Al-Sahlani.

För Centerpartiets nya Europaparlamentariker blir det en tuff uppgift under mandatperioden att övertyga både partimedlemmar och väljare om att hon var värd listplatsen.

Annons