Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöstedt allvarlig utmanare för pressad socialdemokrati

Jonas Sjöstedt är storfavorit till posten som ny ledare för Vänsterpartiet. Han kommer att bli en farlig konkurrent för Socialdemokraterna.

Med Sjöstedt vid rodret riskerar Social­demokraterna att bli tvåa i vänsterpolitikens paradgrenar. Juholts ständiga självmål kan dessutom under­lätta för Sjöstedt.

Mycket talar för att Jonas Sjöstedt blir vald till ny ledare för Vänsterpartiet. Då kommer Vänsterpartiet på allvar också utmana Socialdemokraterna och Håkan Juholt.

Jonas Sjöstedt (V) är en strategiskt slipad vänsterföreträdare med ödmjuk ledarstil. Han har mycket av det Håkan Juholt saknar, strategi och realism.

Sjöstedt vill till skillnad från Juholt förnya sitt parti och räds inte att utmana traditionalisterna. Och Vänsterns förnyelse behövs. Med gamla slagord som solidaritet och rättvisa, har Vänsterpartiet mest ägnat sig åt att kritisera sittande regering. Egna realistiska alternativ lyser i dagsläget med sin frånvaro.

En del av denna förnyelse bör även vara att börja tala klarspråk gällande demokratifrågor och sluta bagatellisera gamla diktaturer som exempelvis Kuba. På denna punkt har V svajat rejält de senaste åren.

Väljarnas dom har blivit därefter. Partiet har gått ständig kräftgång sedan Gudrun Schyman lämnade över ledarskapet till Lars Ohly för sju år sedan.

Men om Sjöstedt lyckas med sin tänkta förnyelse finns ett gyllene läge att bryta en nedåtgående trend. Inte minst utifrån det prekära läge som socialdemokratin befinner sig i. Håkan Juholts ideliga klavertramp säger väl egentligen allt om Socialdemokraternas nuvarande strategiska oförmåga.

Lägg därtill hård intern kritik, urusla opinionssiffror och ett rekordlågt förtroende för partiledaren så klarnar bilden av en socialdemokrati med mycket stora problem.

Dessa problem öppnar möjligheter för Vänstern att kunna återta förlorad mark. Och Sjöstedt signalerar offensiv. ”Vi har hamnat på defensiven. Vi ska göra socialismen relevant för vår tid. Jag står för en begriplig och handfast socialism; inga stora utopier”, har han exempelvis sagt.

Ett scenario med en offensiv Jonas Sjöstedt vid spakarna kan i gynnsammaste fall lyfta väljarstödet upp emot 10 procent.

Så Håkan Juholt och Socialdemokraterna kommer nog att få det ännu hetare om öronen framöver.

I Jonas Sjöstedt skulle oppositionen av allt att döma få en trovärdig representant för ett vänsteralternativ i svensk politik, som blir mycket tufft för S-ledaren att matcha.

Om inte Socialdemokraterna byter lagledning vill säga ...