Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju av åtta kommuner i länet saknar rutiner för skolgång till skyddade barn

Östersund är den enda av länets åtta kommuner med nedskrivna rutiner för att se till att barn i skyddat boende får gå i skola. Det visar statistik för 2016-2017 från Socialstyrelsens senaste enkätundersökning till landets kommuner. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Endast 14 procent av landets kommuner har en aktuell, nedskriven rutin för skolgång för skyddade barn, och en av dem är Östersunds kommun. Länets övriga kommuner saknar rutiner helt, och Härjedalens kommun gav inga uppgifter alls i Socialstyrelsens enkätundersökning.

– Det är viktigt att säkerställa att barnen inte faller mellan stolarna och att de får den skolgång som de har rätt till, säger Jelena Corovic, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Jelena Corovic säger också till Siren att resultaten i Socialstyrelsens årliga undersökning har legat lågt under samtliga år de ställt de här frågorna till landets kommuner.

– Man kan undra varför det inte händer så mycket på det här området, men flera kommuner har sagt att de arbetar med att ta fram rutiner, säger hon.

Regeringen tillsatte 2016 en utredning om ett stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende, som bland annat handlade om att barnets rätt till skolgång ska säkerställas.

Så här svarade länets kommuner i enkätundersökningen:

Fotnot: Uppgifterna kommer från Socialstyrelsens undersökningen Öppna jämförelser: Våld i nära relationer 2017, som tas fram av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Landets kommuner har bland annat fått svara ja eller nej på om de har ”en skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för hur handläggaren ska säkra skolgången för barn i skyddat boende” och om de någon gång under de senaste två åren har ”följt upp rutinen”.