Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju får döda efter vargattack i Indal

Ett avlidet får hittades på Patrick Glamsjös gård i Baggböle i början av veckan.
Sex får saknades – men hittades senare döda. Troligtvis attackerade av en varg.

Det var under natten mot lördag som djuren angreps på gårdens betesmarker i Baggböle.

– Vi har haft djur på gården i 21 år och inte förlorat något till rovdjur på alla år. Vi har klarat oss bra. Men nu känns det tungt, fåren litade på mig, de var mina vänner och hade fullt förtroende för mig, säger den drabbade fårägaren Patrick Glamsjö.

Björnattack var första tanken men när Länsstyrelsens besiktningsmän gjort ett andra besök på gården bedömdes att den troliga angriparen var en varg. Fåren flåddes för att bättre se vilka bett som uppstått.

– Det var en besiktningsman som fick samtalet först och for dit. Djurägaren hade hittat ett får, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent på Länsstyrelsen.

Ytterligare sex djur saknades.

– De hittades i går morse, berättar Gunnar Ledström.

Var ni säkra på att det handlade om varg?

– Från början tänkte vi att det kanske hade varit en björn, för det var ett så kraftigt bett. Sedan visade det sig att det fanns bett i ben, och så brukar hundar kunna göra.

De dödade fåren undersöktes i början av veckan och kommer att forslas iväg inom kort.

Varför går ni ut med informationen först i dag?

– Vi visste inte så mycket förrän i går. Vi ville först veta vad som hade angripit fåren. Det är en bedömning som måste göras och det beslutet togs i går eftermiddag. Med största sannolikhet är det varg, säger Gunnar Ledström.

Invånare i Indal, Liden, Timrå och Härnösand uppmanas nu hålla extra koll på sina djur – för att minska risken för fler angrepp.

– Man kan behöva se över sina stängsel och att strömmen fungerar. Kanske även ta in djuren närmare gården till någon rastgård eller nattfålla, säger Gunnar Ledström.

De avlidna fåren har besiktats och stängslet på platsen har förstärkts.