Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju folktandvårdskliniker riskerar nedläggning

Folktandvården i Hoting, Hammerdal och Gällö, och fyra kliniker till läggs ner, enligt ett förslag från tandvårdschefen.
– På vår klinik har vi blivit jättearga och förtvivlade, säger en ur personalen.

Förra veckan skickade Kristin Gahnström Jonsson, centrumchef för tandvården inom Jämtlands läns landsting, ut ett brev till all personal i folktandvården i Jämtland. Där en framtida struktur för organisationen presenterades. Det slås fast att dagens organisation med många små enheter är sårbar, och därför föreslås det att slå ihop de mindre till större kliniker. För att "underlätta vid framtida bemanning, öka det kollegiala utbytet och för att trygga tillgänglighet och kompetens."

Det är resultatet av utredningen som landstingsdirektören, Björn Eriksson, startade i december för att bland annat ta fram en plan för framtida lokalisering av folktandvården i relation till medborgarnas behov. Där förslag på bemanning och vårdutbud skulle jobbas fram.

– Det handlar om att få till en långsiktigt hållbar folktandvård. Vi har svårt att rekrytera till våra mindre kliniker i dag, säger Kristin Gahnström Jonsson, som nu tagit fram tre olika alternativ. Utifrån premissen om att 90 procent av patienterna ska kunna nå sin folktandvårdsklinik inom högst en timme.

Det första alternativet innebär en minskning av antalet kliniker från 20 till 13. Förslaget bygger på att varje kommun ska ha minst en folktandvårdsklinik. Men där avstånden är stora eller vid stor befolkningsmängd kan det innebära flera kliniker inom kommunen.

Det andra förslaget är att fyra av länets kliniker avvecklas. Men att tre, av de återstående 16 kliniker som blir kvar, har möjlighet till fortsatt verksamhet så länge uppdraget fullföljs och så länge bemanning och ekonomi är i balans.

Alternativ nummer tre innebär att sju kliniker packas ihop, men en mobil enhet köps in.

Förslaget innebär inte några personalneddragningar utan tanken är att de ska erbjudas jobba vid de kliniker som blir kvar.

– Nu går man ut och säger att det här är bra för personalen. Vi blir mindre sårbara. Men jag tänker på befolkningen och framför allt på de äldre, som får ännu längre att åka, säger en ur personalen vid en av de nedläggningshotade klinikerna.

Men enligt Kristin Gahnström Jonsson väger argumentet om att säkra kvalitén på vården högre än att värna om kliniker på alla orter.

– Vi tror helt enkelt att vi får till en bättre kvalitativ vård på det här sättet, säger hon.

Det finns även oro hos personalen för att nedläggningarna innebär att patienter vänder sig till tandvårdskliniker utanför länet, vilket skulle kunna innebära framtida personalneddragningar.

– Risken finns, men vi kan marknadsföra det vi kan erbjuda. Då kan vi dra till oss patienter, säger Kristin Gahnström Jonsson.

Enligt henne är utredningen ett arbetsmaterial som beräknas vara färdigt 22 september, och den har inte presenterats för de beslutsfattande politikerna ännu.