Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju olyckor i badhus varje dag

Varje dag skadas sju personer på badanläggningar runt om i landet. På Storsjöbadet i Östersund inträffade förra året 11 olyckor och den i särklass farligaste platsen är vattenrutschkanan.

Förra året inträffade cirka 2700 olyckor på badanläggningar runt om i landet. Det visar statistik som Konsumentverket beställt av olyckor i simhallar och vattenland som ledde till ett besök på en akutmottagning rapporterar Dagens Nyheter. Det innebär att det varje dag skadas 7 personer varav 60 % är barn under 18 år och det är vanligare att pojkar skadar sig än flickor.

Vanligaste skadan som rapporteras för män är huvudskador. Kvinnor skadar sig oftast i de nedre extremiteterna, från höften och neråt. De allra flesta som skadar sig på landets badanläggningar behöver dock inte läggas in på sjukhus för fortsatt vård. En tredjedel av alla skador som rapporteras in nationellt uppkommer i vattenrutschkanan vilket gör den till den i särklass farligaste platsen i en badanläggning.

Storsjöbadet i Östersund rapporterade förra året in 11 olyckor och även här dominerar halk- och fallskadorna i och omkring vattenrutschkanan. De flesta var sårskador som bedömdes vara av mindre allvarlig karaktär men det finns tillbud som kunde ha slutat värre. En Norsk medborgare slog huvudet i avsatsen till attraktionen Magic Eye, slog upp ett stort jack i bakhuvudet och fick åka ambulans till sjukhuset. Det rapporterades även in ett fall av bristande vuxentillsyn då en pojke kom ut på djupt vatten.

Skaderisken på Storsjöbadet i Östersund verkar vara störst för barn i sexårsåldern samt för vuxna mellan 40 och 50 år och båda könen är jämnt representerade i olycksstatistiken. Men mörkertalet är stort. Det berättar Carina Bengtsson som är riskhandläggare på Östersunds kommun. Skador som inte kräver akutvård samt tandskador finns inte med i statistiken.

Konsumentverket har det senaste året granskat äventyrsbaden och slutsatsen är att säkerheten måste förbättras. Det är en stor variation på kvaliteten och det finns flera anläggningar i landet som inte håller måttet. Nu ska Konsumentverket tillsammans med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap och Svenska Livräddningssällskapet ta fram riktlinjer för hur badanläggningarna i landet ska bli säkrare. Målet är att få ner olycksstatistiken.