Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuk historia när Susanna tog SM-guld och VM-biljett

Det blev många framgångar för länet vid SM i isfiskegrenen mormyska i helgen. Allra främst var Susanna Karlsson från Strömsund som tog guld i damklassen och kvalade in till VM.

Annons

– Jätteroligt och att jag lyckades knipa en av de sex platserna i landslaget till VM är jag jättenöjd med, säger Susanna Karlsson, som har upplevt både SM-guld och landslagsuttagning tidigare, men det var över tio år sedan.

Helgens succé var ännu mer imponerande genom att sjukdomar spelade dubbla roller. DM från året innan gäller som kval till SM och där hade inte Susanna Karlsson fiskat åt sig någon direktplats den här gången.

Det hade däremot hennes dotter Agnes Karlsson gjort. Men hon blev förkyld förra veckan och tvingades lämna över sin plats till första reserven – mamma Susanna.

Väl uppe på SM i Norsjö, Västerbotten, hade dock även reserven Susanna åkt på en rejäl förkylning. Men hon kämpade på ändå de tre tävlingspassen på tre–fyra timmar.

– Jag har fiskat med feber i kroppen hela helgen, säger Susanna som kunde luta sig mot en hel del rutin inom fisket:

– Jag började tävlingsfiska för 25 år sedan, så det är halva livet nästan som man hållit på.

Hela familjen har hakat på intresset. Hennes man Roger Karlsson och äldste sonen Jonas hade inte heller kvalat in till SM i helgen utan får i stället sina chanser vid pimpel-SM om några veckor.

Däremot var andre sonen Petter Karlsson med upp på mormyska-SM och dessutom hans flickvän Josefin Hammargård. De lyckades fiska hem en varsin medalj i de tunnare juniorklasserna – guld till Josefin och silver till Petter.

Strömsundsklubben FK Ulriksforsarna fick också en fjärde medaljör i helgen genom Mona Pettersson som tog silver i damveteranklassen, knappt slagen av en annan länsfiskare – Gunnel Nilsson från Jämtlandskroken i Östersund.

Sjätte länsmedaljen gick till Mats-Arne Axelsson, Svegs SFK, som tog brons i herrklassen och även han tog sig med bland de sex till VM i USA nästa år. Den landslagsuttagningen gjordes på en blandad totallista från SM med både damer och herrar från seniorer och uppåt.

Svenska mästarinnan Susanna Karlsson var enda dam som tog sig med till VM. Men hon anser också att just mormyska passar bra för henne:

– Jag har opererat höften och har lite svårt att röra mig. Men i mormyska är man still mycket, det handlar mer om tålamod. Dessutom är det lite pillerfiske, mycket små fisk där man måste vara snabb och jag har tränat mycket på det.