Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukfrånvaron ökar i Ragunda

Samtidigt som Ragunda kommun redovisat ett överskott för fjärde året i rad varnar nu revisorerna för att sjukskrivningen bland de kommunanställda ökat. Under fjolåret ökade både långtidsfrånvaron och den totala sjukfrånvaron.

– Det är oroväckande att sjukfrånvaron ökat från 7,29 till 7,92 procent av tillgänglig arbetstid. Vi bedömer att en sänkning av sjuktalen är ett övergripande verksamhetsmål för en god ekonomisk hushållning, skriver revisorerna i sin granskning av det kommunala bokslutet för 2013.

Av bokslutets personalekonomiska redovisning framgår att långtidsfrånvaron bland kommunens anställda ökade med 2,2 procent i fjol jämfört med 2012.

Den största totala sjukfrånvaron finns i åldersgruppen 30-49 år samt bland anställda som är äldre än 50 år.

Här var frånvaron under fjolåret 7,97 respektive 8,79 procent.

Enligt den redovisning som Försäkringskassan lämnade till kommunfullmäktige i slutet av januari har Ragunda de högsta sjuktalen i länet.

Var tredje sjukskriven i Ragunda är dessutom kommunanställd.

I kommunens fjolårsbokslut konstateras också ”att sänka sjuktalet är ett långsiktigt arbete och främst behöver kommunen arbeta förebyggande, vilket kommer att vara fokusområde under 2014”.

Det finns dock inga extra anslag i årets budget för att tackla problemet med den ökade sjukfrånvaron.

– I projektet Ragundamodellen arbetade vi mycket med de här frågorna i fjol. Nu ska vi omsätta de uppgjorda planerna i praktiskt arbete inom befintlig budgetram. Vi har pengar både till rehabilitering och till friskvårdstimmar, säger kommunalrådet Terese Bengard (S).

Det har ju varit turbulent inom en del verksamheter i kommunen. Är det orsaken till de ökade sjukskrivningarna?

– Det här är ett nationellt problem. Överlag mår folk dåligt på grund av minskade resurser. Det märks självklart även i kommunerna,

Är det aktuellt att anslå extra medel i nästa års budget för att minska sjuktalen ytterligare?

– Det är naturligtvis en av de frågor som tas upp i budgetarbetet, men pengarna ska räcka till mycket och något budgetförslag finns inte än, säger Terese Bengard.

Som ÖP tidigare berättat blev Ragunda kommuns ekonomiska resultat för fjolåret 12,8 miljoner kronor. Det är 9,8 miljoner kronor bättre än budgeterat.

Men som framgår av både bokslutet och revisorernas granskning består överskottet i stort av icke budgeterade intäkter, bland annat återbetalning av försäkringspremier på 6,1 miljoner och så kallad återsökning från Migrationsverket med 3 miljoner kronor.

Under fjolåret minskade kommunen sina långfristiga skulder från 187,1 till 181,2 miljoner kronor.

Samtidigt ökade dock den totala pensionsskulden från 203,7 till 213,4 miljoner kronor varav närmare 201 miljoner kronor avser äldre pensionsförpliktelser.

På måndag ska kommunfullmäktige i Ragunda behandla fjolårets bokslut.