Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuset får skarp kritik efter Louise död

Östersunds sjukhus får skarp kritik efter att en kvinna som skickades hem från akuten dog. Den ansvarige läkaren saknade dessutom formell läkarlegitimation.

På kvällen den 29 juli 2013 sökte 22-åriga Louise Johansson vård på sjukhusets akutmottagning i Östersund. Men trots svåra smärtor med krampanfall och kräkningar skickades hon hem där hon avled senare samma dag.

Efter händelsen var Louise mamma Ingrid Jonsson kritisk till kvalitén på vården i samband med dotterns död. Hon gjorde en anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu beslutat i ärendet.

IVO riktar skarp kritik mot Jämtlands läns landsting för bristande kontroll av verksamheten och för att kravet på god vård inte uppfyllts. Man har på akutmottagningen inte säkerställt att patienten erhållit en god och säker vård.

– Louise får jag aldrig tillbaka, det finns inget som kan trösta mig i det, kommenterar Ingrid Jonsson beslutet.

– Men det känns bra att IVO är överens med mig om att läkarna och vårdgivaren gjort fel.

Verksamhetschefen vid område ortopedi, Ulla Schill, yttrar sig i beslutet att legitimerad läkare arbetar under eget ansvar och att den behandlande läkaren i det aktuella fallet, enligt henne, hade tillräcklig kompetens och var van att arbeta på akuten.

Men läkaren som behandlade 22-åriga Louise Johansson på akutmottagningen saknade formell läkarlegitimation. Ett faktum som verksamhetschefen Ulla Schill inte tycker påverkat läkarens faktiska kompetens, en bedömning som även delas av IVO.

– Det känns lite märkligt, tycker jag. Man kan ju undra vad landstinget har för ansvarstänkande om de anställer olegitimerad personal, säger Ingrid Jonsson och drar parallellen med en busschaufför

– En bussförare måste ha körkort för att framföra en buss. Skulle det hända en trafikolycka hjälper det ju inte att säga att han var under utbildning och hade den formella kompetensen trots att han saknade körkort.

Under den kritiska natten på akutmottagningen behandlades Louise av två läkare. Båda får kritik i IVO:s beslut för, bland annat, brister i det medicinska omhändertagandet och för att ha skrivit ut Louise Johansson utan vidare utredning.

Ingrid Jonssons del i processen, där hon beskriver det som att hon sörjt och kämpat om vartannat, är nu avslutad.

– Min förhoppning är att IVO nu öppnar ett ärende hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, för att utkräva ansvar.

Läs också: Skickades hem från akuten och dog