Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuset i Östersund kan ge barn kylbehandling

På Östersunds sjukhus har spädbarnsavdelningen tillgång till kylbehandling för barn som drabbats av syrebrist vid förlossningen. Det är de ganska ensamma om som litet sjukhus.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har gjort en utvärdering som visar att närmare fyra av tio sjukhus som ligger i landets ytterområden saknar kylbehandling och har problem att skicka patienter till större sjukhus.

Studier har visat att kylbehandling är effektiv för att minska risken för hjärnskador på spädbarn som drabbats av syrebrist vid förlossningen. Men det gäller att behandlingen sätts in inom sex timmar efter förlossningen.

På Östersunds sjukhus har man under flera år haft tillgång till kylbehandling.

– Vi har skaffat oss utrustning och kompetens att göra detta om det inte går att transportera patienten till Umeå, säger Mattias Kjellberg, överläkare neonatalavdelningen.

Han berättar att om sjukhuset har gjort bedömningen att det inte går att flyga ett barn till Umeå i tid, så ska det gå att behandla barnet på plats i Östersund.

– Bara för att det är skitväder och inte går flyga så ska det inte få betydelse för ditt barn, säger Mattias Kjellberg.

Han berättar att det är upp till varje landsting att själv bestämma om det ska finnas den här typen av behandling. Och Jämtlands läns landsting har sagt ja till behandlingen.

– Alla barn som föds här och som uppfyller kriterierna för behandling ska erbjudas den också, säger Matthias Kjellberg.

SBU vill nu att fler landsting ska resonera som Jämtland. Eftersom metoden är effektiv och säker så anser de nu att landstingen måste se till så att metoden kan användas oberoende av var i landet barnet råkar födas.