Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuset tog itu med farlig förväxlingsrisk

I våras punkterades fel lunga på en patient på Östersunds sjukhus, och han höll på att dö.

Nu anser Socialstyrelsen att säkerheten för patienterna är tryggad.

– Jag kände att jag var på väg härifrån, sa den då 58-årige västjämten i ÖP 13 maj.

Det var 11 mars som mannen sökte akut på Östersunds sjukhus. Hans vänstra lunga var vätskefylld och helt obrukbar.

Efter en röntgenundersökning beslutade den ansvarige läkaren att punktera lungan, men stack hål på den friska högra lungan som säckade ihop. Röntgenbilden på lungorna hade spegelvänts.

Misstaget upptäcktes. Den vänstra lungan sögs ur och mannen kunde andas igen, med visst besvär.

Felbehandlingen ledde enligt chefsläkaren vid Östersunds sjukhus till fem dagars extra intensivvård, och det blev sammanlagt 2,5 veckor på sjukhuset.

Den punkterade högerlungan läkte, den sjuka vänsterlungan opererades vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och mannen började återhämta sig.

Två månader efter händelsen var han i det närmaste återställd och sa att han mådde bra.

Snart efter förväxlingen installerade Östersunds sjukhus ett dataprogram som ser till att röntgenbilder automatiskt vänds rätt på bildskärmen.

Dessutom har det införts en rutin om att en vätskefylld lunga direkt ska punkteras om patientens tillstånd bedöms som livshotande, utan att invänta röntgen och svar på röntgenbilderna.

Sjukhuset har dessutom fått en bredbandsförbindelse som i genomsnitt nästan fyrdubblat överföringshastigheten för bilder och annan information.

Utanför ordinarie arbetstid, på jourtid, får Östersunds sjukhus hjälp med röntgenutlåtanden från en samarbetspartner i Sydney i Australien.

”Socialstyrelsen bedömer att vidtagna åtgärder anses tillräckliga för att säkerställa patientsäkerheten”, skriver Socialstyrelsen i sitt beslut daterat 15 november.