Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterska köpte klimatanläggning till jobbet för egna pengar

Den senaste tidens värmebölja har gjort att inomhustemperaturen på flera avdelningar på Östersunds sjukhus legat runt 30 grader.

– Patienterna tycker att det är jobbigt och för personalen är det inte heller så roligt. Vi har legat på 29-30 grader här inne på expeditionen, det är vidrigt.

Det säger Ilpo Krans, som är sjuksköterska och jobbar på en akutavdelning på psykiatrin. Den varma luften står stilla på avdelningen och expeditionen. Ventilationen fungerar inte som den ska och det finns ingen kyla i systemet. Han säger att problemet inte är nytt, det har varit så här tidigare somrar också.

– Det är tråkigt att det inte åtgärdas. Vi lyfter fram problemet, men det känns inte som att det tas på allvar.

Ilpo Krans har skaffat en liten klimatanläggning för att få ner temperaturen på jobbet. Den kostade 2 000 kronor och han har köpt den för egna pengar.

– Den har varit i gång varje dag under värmeböljan. Annars hade det inte gått, det finns ju ingen luft här inne, säger han.

Det är varmt även på andra ställen på Östersunds sjukhus, till exempel avdelningarna som är lokaliserade i höghuset. På kirurgen var det 26,5 grader varmt på tisdagskvällen och även här har det varit runt 30 grader som mest.

– De som redan är sjuka mår ännu sämre i värmen, man måste vara mer noga med vätska, säger Irén Karlsson, undersköterska.

Liza Jansson, sjuksköterska, berättar att patienterna får dropp i högre grad än annars, en del har svårt att dricka själva och måste därför ha dropp så att vätskebalansen hålls på rätt nivå.

Värmen innebär att patienternas vårdbehov ökar och det leder också till en högre arbetsbelastning för personalen. En pressad arbetssituation leder ibland till att vårdpersonalen inte får i sig tillräckligt med vätska, trötthet och huvudvärk brukar bli resultatet av det.

De flesta verkar överens om att något måste göras för att inomhusklimatet ska bli bättre under varma sommardagar.

– Visst skulle det behöva vara svalare. Men det kostar massor med pengar och det finns många andra behov också, till exempel mer personal och bättre löner, säger Irén Karlsson.

Läs mer:

Ann-Marie Johansson (S): – Vi tar problemet på största allvar