Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskor får högre lön

Jämtlands läns landsting anslår extra pengar för att höja sjuksköterskornas löner. Det beslutade landstingsstyrelsen på onsdagen.

Den särskilda satsningen omfattar 5 miljoner kronor under 2014. Men det kan också bli 11 miljoner om landstinget får en återbetalning av premier från den så kallade AFA-försäkringen. Mycket talar för att det blir så.

Pengarna ska användas till riktade satsningar. Det kommer alltså inte att bli någon generell löneökning för samtliga sjuksköterskor.

– Intentionen från arbetsgivaren är att höja ingångslönen till 23 000 kronor i månaden. Det här kommer att bli föremål för förhandling med Vårdförbundet, säger Björn Eriksson, landstingsdirektör.

Han berättar att landstinget dessutom har som ambition att höja löner för allmänsjuksköterskor som jobbat ett tag inom yrket.

– Det känns bra att kunna göra det här. Det är en del i att bli en attraktivare arbetsgivare, vi måste ha rimliga villkor.

Landstingsstyrelsen har beslutat att den särskilda satsningen på sjuksköterskelöner ska fortsätta 2015 och 2016. Björn Eriksson nämner fler åtgärder för att landstinget ska utvecklas till en bättre arbetsgivare.

– Man ska kunna ha en karriärmöjlighet även i andra yrken än i läkaryrket och ens egna behov ska bättre paras med arbetsgivarens behov. Det ska finnas en plan för hur man ska utvecklas i sitt yrke och man måste kunna påverka sin arbetssituation.

Moderaterna hade invändningar mot styrelsens beslut och föreslår en generell lönehöjning för landstingets 1 100 sjuksköterskor. Det skulle bli cirka 600 kronor mer i månaden enligt Moderaternas beräkningar. Dessutom föreslår M satsningar på ingångslöner samt utbildning av specialistsjuksköterskor, framför allt psykiatrisjuksköterskor där behovet bedöms vara störst för närvarande.