Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskor gråter sig igenom passen

Sjuksköterskor som gråter på arbetet och är rädda för att tappa sin legitimation på grund av bristande patientsäkerhet. Det är verkligheten på avdelning 213 på Östersunds sjukhus.

ÖP har tidigare skrivit om bristande arbetsmiljö på bland annat Centrum för medicinska specialiteter på Östersunds sjukhus. Nu hörs även protester från den mag- och tarmkirurgiska vårdavdelningen 213, vilken är en del av kirurgkliniken på Östersunds sjukhus. En sjuksköterska går till jobbet med en klump i magen på grund av oro över att inte kunna göra ett tillfredsställande jobb.

– Vi sjuksköterskor på avdelning 213 jobbar under mycket påfrestande arbetsförhållanden. Många av våra patienter är väldigt sjuka och har svåra diagnoser, men eftersom patienttrycket är högt hinner vi inte ge den vård och omsorg som krävs ur ett patientsäkert perspektiv. Personalen räcker inte till för det, säger sjuksköterskan.

Under sommaren stängs halva avdelningen 413, vilken också är en del av kirurgkliniken, i och med det har man endast elva vårdplatser till förfogande. Det i sin tur har resulterat i att avdelning 213 har fått högre belastning. Detta trots att avdelning 211, som också hör till kirurgkliniken, har ökat sina platser med fyra till antalet.

– Vi har haft överbeläggningar, vilka inte har kunnat täckas upp med personal. Frågan är vem som ska ta ansvar när man tvingas lägga in patienter i behandlingsrum. Den höga belastningen gör att många är rädda för att förlora sjuksköterskelegitimationen eftersom risken finns att en patient till slut skadas på grund av de bristande arbetsförhållandena.

Det är framförallt under kvällar och helger som avdelningen har en lägre bemanning. Senast under midsommarhelgen jobbade två sjuksköterskor dubbla pass, det vill säga från klockan 06.45 till 21.30.

– Vi är en ganska ung sjuksköterskekår och ingen av oss orkar egentligen med att jobba 100 procent på grund av den tunga belastningen. Risken är att de som jobbar heltid eller mer bränner ut sig. I dag gråter sjuksköterskor sig igenom sina pass på grund av den tunga belastningen och för att man känner att man inte klarar av att göra ett bra jobb, säger sjuksköterskan.