Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukt sjuka siffror

Surjämtar är vi redan, men också sjuka jämtar. Som Östersunds-Posten rapporterat är vi jämtar sjukast i Sverige. Försäkringskassan kan visa att Jämtland har högst sjukpenningtal i hela landet.

Länets sjukpenningtal ligger på 11,2 dagar. Motsvarande siffra för hela riket är 8,3 dagar. Sjukast är man i Bräcke och Ragunda.

Vi jämtar har länge varit i topp i sjukstatistiken och det är inte hedersamt. Sjukdom är nämligen inte dåligt bara för den som drabbas, utan också för arbetsgivare, företagande, ja, framtidstron i en hel region. Ett sjukt län är på flera sätt ett blödande län. Det finns inga sjukdomsvinster att hämta för ett sjukt län. Ett friskt län däremot är ett framgångslän.

Så hur ska man förstå denna dystra statistik? Ja, kanske med att vården inte fungerar så snabbt och bra som den borde. Närheten och tryggheten går lätt förlorad i ett län med långa avstånd. Men det kan också hänga ihop med att det finns få jobb här, och arbetslösheten sätter sina djupa spår och sår i en människa.

Kanske är en orsak att arbetsgivarna och för den delen Försäkringskassan inte alltid tar sitt aktiva ansvar för att rehabilitera. Kanske beror det på att sjukdom, precis som allt annat som är negativt, lätt smittar av sig på omgivningen. För inte kan det väl bero på att vi har ett (S)-styrt landsting?!

Mikaela Munck af Rosenschöld