Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvården förväxlade provsvar

Ett felaktigt utlämnat provsvar hade kunnat få allvarliga konsekvenser för patienten. Jämtlands läns landsting har anmält händelsen enligt lex Maria.

Det var i slutet av april som en person med bröstsmärtor kom in med ambulans till Östersunds sjukhus. Personen hade befunnit sig utomhus och medvetandet var nedsatt. Prover togs, svaret kom och behandlingen påbörjades. Därefter flyttades patienten och dialys förbereddes, men någon stans här stod det klart att provsvar hade förväxlats vid den manuella inmatningen i datasystemet och den påbörjade behandlingen avbröts. Patienten, som sedan tidigare har hjärtproblem, stannade kvar på sjukhuset till dagen efter och fick inga men av det inträffade. Men eftersom det fanns en risk för allvarlig vårdskada har landstinget gjort en lex Maria-anmälan.