Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårdsbudget i det blå

Landstingets politiska ledning är uppe i det blå. På annat sätt går det inte beskriva den flerårsplan som spikades i tisdags och där Jämtlands läns landsting nollbudgeterar för tre år framåt. 0+0+0 ska bli lika med 0, enligt politikernas drömmar. Alla som befinner sig i verkligheten inser att den ekvationen blir svårlöst.

Annons

Erfarenheten talar klarspråk: Utan fortsatt kraftfulla besparingar kan landstingets ekonomi snabbt hamna i utförsbacke. Därför är det obegripligt när treårsplanen till och med 2014 spikas utan en krona i budgeterat överskott.

Ofta talas om god ekonomisk hushållning. För landstinget i Jämtlands län ligger den siffran på 60–70 miljoner kronor per år. Nivån tycks ouppnåelig. Landstinget sliter ständigt med ekonomin.

Just därför känns taktiken med 0+0+0 som en mindre kapitulation. För om god ekonomisk hushållning innebär ett par hundra miljoners överskott på tre år, kan var och en förstå den svajiga framtid som nu väntar. Målen sätts för lågt.

Utifrån historik är det bara dumt att lägga sig på noll. Underskotten finns där nästan per automatik. Kommer som ett brev på posten, hur det än gnetas. De som hoppas att ekvationen ändå löser sig, ser inte tillvaron med nog mycket realism.

Det här kan exemplifieras med 2012. Där noll nås först om 18 miljoner kronor processas bort. Noll kräver alltså redan efter jul osthyvel fram, eller en skalpell modell mindre.

Bättre ska ekonomin gå 2013 och 2014, när en rockad i skatteutjämningssystemet förväntas tillföra Jämtlands läns landsting 70 extramiljoner.

Men redan nu finns ett kraftfullt underskott från 2011 att också hantera i nämnda plan. Prognoser ett par månader före målgång talar här om drygt 30 miljoner kronor minus, så nog finns utmaningar.

Ett samlat landsting gjorde häromåret storverk när det sparades, skars och osthyvlades så att alla medarbetare nästan gick på knäna. Det kostade på, men lade också grunden till en landstingsekonomi som länet faktiskt kan vara rätt stolt över. Hittills är bäst att säga, för om den i förrgår klubbade landstingsplanen nu ska gälla, kan det fort bära iväg åt fel håll igen.

Ingen gillar gnetandet, letandet, rationaliserandet och omstrukturerandet. Allra minst en luttrad personal, som redan gjort en massa uppoffringar och som sedan kan behöva just arbetsro. I det perspektivet är nollbudgeten nog bra och begriplig, men ack så farlig. Det blir en blåögd politik som ofelbart riskera leda mot annat, nämligen skattehöjningar.

Men kanske är det vad den politiska majoriteten kallt tagit med i beräkningarna?