Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårdsprofitörerna förskingrar våra skattepengar

Privatiseringen av den svenska sjukvården har inneburit att delar av vården tagits över av riskkapitalbolag, oftast så kallade private equitybolag.

Annons

Det är företag som sysslar med att plocka ut så stora vinster som möjlig på så kort tid som möjligt ur de företag man investerar i.

För att ytterligare öka vinsterna, profiterna, för alla inblandade organiserar man företagen och de fonder man kontrollerar på så sätt att den som står för kapitalets döljs, fonderna registreras i skatteparadis (ofta Jersey i brittiska kanalen) och utbetalningar till investerare, anställda och partners i de bolag som sköter fonderna sker i de länder där det är ekonomiskt lönsammast och skatten är minst.

Det handlar om att dessa bolag i praktiken förskingrar våra skattepengar. De vinster de tar ut och som betalas av oss skattebetalare undandras beskattning. De blåser oss helt enkelt. Bland de privata equity-företag företag som investerat i sjukvårdsbranschen märks Triton, EQT, Nordic Capital och IK Invest.

De stora riskkapitalägda koncernerna inom vård, skola och omsorg gör en rörelsevinst på runt tio kronor på varje hundralapp av skattepengar och ibland långt mer än så, läser jag just i en artikel. Och det är inte någon liten obskyr systemkritisk publikation som agiterar, utan nyheten finns på Svenska Dagbladet näringslivssida.

De har granskat 16 koncerner inom vård, skola och omsorg som ägs av riskkapitalbolag och finansiella aktörer. Tillsammans – visar det sig – hade bolagens svenska verksamheter en omsättning på 29,4 miljarder för 2009, enligt de senast tillgängliga helårssiffrorna. Det är en ökning med 68 procentjämfört med 2007. Vinstnivån är ofta betydligt högre än den för industriföretagen. Och dessa vinstintäkter, berättar artikeln, kommer nästan uteslutande från offentliga pengar.

Ja, vad säger man? Det är ju inte så att Svenska Dagbladet i artikeln uttryckligen manar den folkliga rörelsen för välfärden att anta utmaningen. Är det inte dags att vi reagerar ..?

Rättvisetörstande realist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel