Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ska bli så skönt att få hem honom"

Fotografen Niclas Hammarström och hans kollega Magnus Falkehed har släppts av kidnapparna i Syrien. Mamma och pappa Hans och Gudrun Hammarström i Söderhamn kan andas ut.

Annons

Artikeln kommer från helahalsingland.se

Hans och Gudrun Hammarström, som bor strax utanför Söderhamn, fick beskedet om frigivningen via telefon på tisdagskvällen av UD.

– Då släppte allt vi hade byggt upp under 45 dygn, det var en underbar känsla. Vi vet att han mår bra och att de är välbehållna. Nu vet vi att de är på säker mark och det ska bli skönt att få hem honom, säger Hans Hammarström.

Hans Hammarström berättar att de fick prata som hastigast med Niclas Hammarström i telefon efter hans frigivning. Det var även innan det var helt klart att kollegan Magnus Falkehed skulle bli frigiven.

– Han frågade hur vi mådde och vi frågade hur han mådde. Sedan pratade vi inte så mycket mer, utan sa att vi skulle prata mer när han är hemma. Men man blir rörd sådana gånger, säger han.

Hammarström och Falkehed fördes bort i Syrien den 23 november i fjol. De var där som frilansare. Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för kidnappningen. Situationen för journalister i landet, som härjas av inbördeskriget, är mycket svår.

UD:s kommunikationschef Carlotta Ozaki Maciás bekräftar för TT att båda journalisterna är fria, och att de nu tas om hand av Sveriges ambassadpersonal i Beirut. Hon vill inte säga hur de mår eller någonting om andra omständigheter utan hänvisar till Rikskriminalpolisen, som ansvarar för kidnappningsärenden.

Hans Hammarström säger att han inte vet så många detaljer kring kidnappningen.

– Vi vet inte om de har fått vara tillsammans hela tiden eller exakt hur de har behandlats. Men det har inte varit roligt, det har nog varit för jävligt, säger han.

Enligt uppgift till TT släpptes svenskarna efter en tids förhandlingar. Förhandlarna ska ha varit proffs som varit inblandade i tidigare insatser för att få kidnappade journalister fria. Det ställdes inga politiska krav utan handlade om pengar, vilket tyder på att journalisterna hölls av kriminella snarare än av Assad-regimen, någon gerilla eller terrorgrupp. Om några pengar utbetalades i slutänden, eller vilken summa det i så fall ska ha handlat om, är oklart.

Lättnaden är stor för de båda föräldrarna som har haft en tuff tid sedan deras son kidnappades.

– Vi är jätteglada, det har varit en hemskt jobbigt tid. Nu får vi smälta det här i några dagar, sedan får man leva med det här. Vi väntar på honom och framför allt väntar hans familj på honom hemma, säger Hans Hammarström.

Therese Selén
0270-740 24
therese.selen@soderhamnskuriren.se