Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska lärare få använda våld mot elever?

/

I går berättade ÖP om en lärare vid en högstadieskola i Åre koomun som använde våld för att få en elev att lämna skolan. Läraren blev omedelbart avskedad. Många läsare på OP.se kommenterade; här ett urval.

Annons

slåss … men om inte vuxna och lärare får sätta tonårsstinna grabbämnen på plats missar vi något högst naturligt i den mänskliga utvecklingen. Hade alla tjommar fritt fått leva rövare på högstadiet där jag en gång i tiden gick, hade inte mycket vettigt hunnits med. Det var ändå tillräckligt stökigt av och till …

konsekvensen är tyvärr rätt, när ska vi lära oss? Samtidigt får eleven repressalier för sitt ordval … eller?

bra signaler till eleverna, bete er hur som helst, det är ju bara lärarna som åker ut. Tycker förbannat synd om alla lärare som drabbas av dagens ungar som inte har några spärrar. Och värre kommer det att bli om ingen sätter stopp.

eleverna detta frikort att uppträda hur som helst. Vill de bli av med en lärare startar de bara bråk och den lärare som ingriper får sparken. Är det detta samhälle vi vill ha där ingen respekt för äldre finns?

skolan ska man inte bruka våld mot minderårig. Speciellt när du är där för att föregå med gott exempel. Som vuxen har du valt din arbetsplats men det har du inte gjort som elev. Det finns andra sätt att lösa problem än detta. Bra att han blev avskedad! Mera sådant. Någon måste föra elevens talan med. De är ju vår framtid och det måste finnas gränser även för vuxna hur man beter sig hos ungdomar.

aldrig rätt! Dock har eleverna alltför stor ”makt” i skolan, så tillvida att vuxna inte har något att sätta emot i såna här situationer. Självklart ska skolan bygga på demokratiska värden och eleverna ska ha medinflytande över sin skolgång men med rättigheter följer också skyldigheter. En elev som kränker andras rättigheter med sitt sätt att vara (som i det här exemplet), uppfyller inte dessa skyldigheter och borde därför kunna ”drabbas” av någon form av konsekvenser.

lärare jag minns som en av de bästa när jag gick i högstadiet var samtidigt en hårding. Jag skulle aldrig ens ha tänkt tanken att säga ”håll käften” till honom. Men nu var han inte bara en hårding, han gav oss respekt och fick vår tillbaka. Man ville inte vara dum på hans lektioner (inte för att man vågade heller) men man ville inte, för han var schysst. Jag vet inte ens om han lever nu men läser du detta, så vet detta: Om du inte lärde oss något annat, så lärde du oss åtminstone vad respekt handlar om. Tack för det.

Mer läsning

Annons