Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Ska man åka 30 mil tur och retur till Strömsund varje dag?

Swedbanks besked att de ska lägga ner sitt kontor var det stora samtalsämnet i Gäddede i går.
– Det är ett effektivt sätt att döda landsbygden det här, säger Ronny­ Månsson på Hotell ­Gäddede.

För han och många andra företagare innebär Swedbanks nedläggningsbeslut att de hänvisas till kontoret i Strömsund. Det blir 14 mil enkel resa från Gäddede och ännu längre för företagarna längre upp i Frostviken.

– Vi behöver banken här uppe, det är enda banken vi har. Var ska vi lämna dagskassan och växla pengar nu? Ska man åka 30 mil tur och retur till Strömsund varje dag, eller in till Nordli i Norge, dit har vi tre mil. När ska man hinna jobba? frågar sig Yilmaz Mermer som driver Restauarang & Pizzeria Häger.

hunnit göra mycket i dag. Alla har pratat om det här. Det är ju illa att vi ska behöva lägga ner tid på att bibehålla en basservice, i stället för det utvecklingsarbete som vi vill syssla med, säger Ulla Jonsson på Frostviksfjäll.

Hon ser mörka prognoser för samhället i stort om bankkontoret läggs ner. Men framför allt för det område där hon jobbar inom och många livnär sig på i bygden:

– Det är en katastrof turistiskt. Utlandsmarknaden med främst Norge är så viktig för oss och det är svårt nog redan i dag för dem att få tag på kontanter. Det är många små företagare här också och för dem funkar inte norska kort.

– Om vi ska få gästerna att stanna längre och handla mer här, så måste de ha tillgång till kontanter helt enkelt.

vet att Swedbank förlorar en hel del kunder om de lägger ner i Gäddede:

– Ingen här kommer ha kvar Swedbank om de genomför det här.

Ronny Månsson på Hotell Gäddede tycker att beskedet om nedläggningen var dystert:

– Banken är ingen folkbank längre och det är bara ett steg till mot att minska kontanthanteringen och få oss att använda kort.

– Nu hoppas jag på en kallelse från banken till ett möte. Vi kan knappast få kontoret kvar, men vi måste diskutera hur vi gör rent praktiskt för att få ha servicen kvar på något sätt. Ska vi försöka påverka Handelsbanken att flytta hit kanske? säger Ronny Månsson.