Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska NUG ge ÖKK en ny publik?

Både Odell och NUG var avgångsstudenter från Konstfack när deras respektive examensarbeten triggade både politiker och privatpersoner till en explosiv och upphetsad konstdebatt.

Kulturministern slog fast att NUG inte sysslade med konst när han presenterade videofilmer av en person som sprayar ner en tunnelbanevagn.

SL lämnade in en stämningsansökan mot Magnus Gustafsson, som NUG heter i det civila. Men någon rättegång har det inte blivit.

Odell, som för jämnt ett år sedan hade en separatutställning på Jamtli, hyllas numera unisont för sin film "Återträffen" som i förra veckan kammade hem två Guldbaggar.

Och hon liksom NUG har varsin magisterexamen från Konstfack.

Östersunds Konstklubb hoppas för sin del att kunna locka en ny publik till sina utställningar och det var klubbens ordförande Sture Espvall som tog initiativ till utställningen:

– När NUG:s katalogbok presenterades på Rönnells i fjol träffade jag konstvetaren Ulf Kihlander och frågade om vi inte kunde locka NUG hit. Det gick bra och nu är vi här.

Och utställningen kan ses som del i en långsiktig strategi frånb klubbens sida:

– Normalt består vår publik främst av 50-plussare, särskilt kvinnor, och inget fel på det i sig. M en vi vill visa konst som engagerar också en yngre publik och då hoppas vi att NUG kan vara rätt väg, säger klubbens ordförande Sture Espvall.

Han påpekar att Östersunds kommun, som äger fastigheten, inte haft några invändningar - enda kravet är att klubben målar om väggarna...

Av annonsen inför dagens vernissage framgår att man även tackar en lokal golvfirma för bistånd, NUG målar nämligen inte bara på dukar utan både på väggar och golv

– Som alltid kommer besökare både att gilla och ogilla det vi visar. Men ny konst har ofta utmanat den rådande smaken. Det räcker med att nämna van Gogh, Picasso och Bengt Lindström som alla blev grundligt utskällda när de var nya.

– Vi tycker att Ahlbergshallen har ett större utrymme än de privata gallerierna att visa konst som kanske inte är så lätt att sälja, säger Sture Espvall.

På väggarna finns dock även flera dukar som är till salu. Och Espvall understryker att allt som visas i lokalen är originalverk, skapat på plats.

NUG själv ger inga som helst intervjuer och låter sig inte fotograferas, målningarna i Ahlbergshallen började han arbeta med sent på fredag kväll då övriga inblandade hade gått hem.

I häftet om sina verk perioden 2001-2013 skriver NUG att han vill ta sin erfarenhet av graffiti till nya media och omgivningar, men utan att tappa energin i traditionell graffiti-bombning:

– Jag fokuserar mer på energin som slipper ut från att utföra graffiti, en energi som kommer ut i irrationella linjer och förelser baserade på instinkt och känsla.

– Det kanske inte ser så snyggt ut eller luktar så gott, men att pissa känns skönt och är nödvändigt för alla, överallt.

I katalogen finns både videoverk från 2001 och bilder från utställningar i Sundsvall i fjol och Italien 2011.

Utställningen visar även en del av NUG:s videoverk