Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska polisen jaga skoteråkare?… och ska Östersunds-Posten sluta skriva negativt om skoteråkning?

/

Förra veckan skrev ÖP om filmsekvenser på videosajten Youtube som visar skoteråkare som buskör på fjälltoppar och utanför skoterlederna. ”I förlängningen kan det här beteendet innebära att det blir ännu strängare regler och ännu mindre ytor som upplåts för skotertrafik”, sa polisen. Många läsare på Op.se kommenterade.

Annons

som i denna artikel skapar ingenting annat än motsättningar mellan alla oss som älskar att tillbringa tid i fjällen, på skidor eller på skoter. Jag respekterar alla andras rätt till fjällvärlden och kräver egentligen endast andras respekt tillbaka.

Östersunds-Posten väljer nu som så många andra gånger att rapportera om det negativa inom skoteråkningen i stället för allt positivt arbete som görs.

Jag har för lite tecken till förfogande här för att gå i klinch med reporterns sensationsjournalistik och bristande kunskap i ämnet. Jag nöjer mig istället med att fråga var ÖP befann sig när berörda myndigheter och organisationer träffades på Gamla Teatern för några veckor sedan för att diskutera skoteråkningen?

Jag talade själv på mötet om hur man ska kommunicera med yngre skoteråkare men framförallt om förståelsen mellan olika grupper i fjällen.

Vi skoteråkare arbetar hårt för att nyttja fjällvärlden hållbart, det borde komma fram oftare.

inställning till skoteråkare, det vill säga flertalet jämtlänningar, är beklämmande! Här har ÖP feta rubriker på framsidan om ”Buskörning” och citerar en uppenbart förvirrad polis, som fastslår att det körs i förbudsområde, trots att samma polis erkänner att han inte kan se var filmerna är inspelade!

Det visar på makalöst dåligt omdöme från ifrågavarande polisman, ÖP:s reporter, samt naturligtvis ÖP:s redaktion som tagit in denna uppenbart snedvridna artikel! Skäms ÖP!

Om ni funderar på att svartmåla skoteråkare var detta ett lamt inslag. Det finns så många mil leder som liknar dessa med ställen som det är fullt lagligt att köra på.

Vad vill man föra fram med denna typ av journalistik? Skapa en debatt eftersom man vet att många reagerar?

Enligt min mening verkar det råda nyhetstorka när man börjar leta syndabockar på Youtube. Slå ihop bägge länstidningarna till en så kanske det räcker till ”riktiga” nyheter.

Att köra skoter är en folkrörelse i länet och de allra flesta håller hastigheterna, har hjälm och kör på tillåtna ställen.

Men det finns skoteråkare som gör precis tvärtom och säkerhets- och miljöaspekter av skoterkörning är därför lika viktiga att berätta om. Journalistik handlar inte om att föra fram något, vi är inte ute efter vare sig den ena eller den andra sidan. Lika gärna som vi berättar om buskörning på fjället berättar vi om påskhelgens stora skotercrosstävling i Funäsdalen.

Men visst kan vi alltid bli bättre på att hitta goda exempel, hjälp gärna till och fortsätt tipsa om sådana.

Man blir så arg när man ser sådant här. Låt nån plats få vara skoterfri och lugn. Vi är många som inte inser det ”nöjet” med full gas på skotern.

Jag är själv skoterägare och använder den flitigt, men på rätt plats där den behövs. Det här är bara en massa onödig lek för att visa hur tuffa dom är.

Det finns noll respekt för djurlivet, Du får inte ha hundar lösa men det är helt okej att förvandla varenda fjällsluttning till skotercrossbanor.

Dagsböter är bara löjligt i sammanhanget. Ta bilkörkorten och skotern annars kommer ingen att bry sig om att polisen kan komma.

Tack så fruktansvärt mycket ni som inte kan

visa hänsyn när ni är ute med skotrar. Ni åker på förbudsområden, utanför leder och så vidare. Förstår ni hur mycket ni förstör för oss skoterförare som sköter oss? Önskar polisen kunde vara ute mer så ni åkte dit, rejält!

Tänk om det fanns pengar till helikopterövervakning så att dessa skotermarodörer åkte fast. De skulle få lämna skotern och plumsa i snön hem.

Löjligt, hur kan man förstöra något när det är så mycket snö. Exakt vem stör de, och vad är det som tar skada? Även om jag valt att ta mig fram för egen maskin (skidor) uppe i fjällen så tycker jag att det finns plats för alla. Dessa ungdomar måste väl få ha lite roligt.

Usch vad hemskt, några skoteråkare som åker och sprutar snö på några bergknallar. De flesta skidåkarna som jag har sett i fjällen åker i skoterspåren.

Jag har aldrig sett en skidåkare uppe på en stenig fjälltopp. Det som kan ta störst skada vid sådan åkning är nog åkarnas maskiner, inte är det stenramlet som tar skada.

Det är självklart att man ska ha respekt för varandra och djurlivet. Renarna kalvar i början på maj och då måste man ta hänsyn till detta.

Jag tror att de som klagar är sådana som vistas i fjällvärlden minimalt.

Lägg resurserna på något viktigare, än dyra polisjakter med helikopter i fjällvärlden. Skoterspår försvinner till sommaren, men det gör inte andra problem som knark, stölder med mera.

Mer läsning

Annons