Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska staden Östersund växa eller inte?

Var ska staden Östersund börja när man kör gamla E14, Opevägen, från sydöst?

En tvist om detta kan ta många varv i domstol innan den avgörs.

Miljö- och samhällsnämnden i Östersund ska vid sitt onsdagssammanträde besluta om förslaget till detaljplan för den privatägda fastigheten "Mickel Ers 1" och en angränsande del av kommunägda "Torvalla 2:21" ska granskas.

"Ställa ut" var den tidigare benämningen. Men innebörden är densamma; att allmänheten under vanligen tre veckor får granska och lämna synpunkter.

Detaljplaneförslaget innebär att det på den kommunala marken och på Mickel Ers tillsammans ska få byggas fem mindre enfamiljshus med högst två våningar och inte högre än angränsande hus på Lunndörrsvägen och Östfjällvägen.

I januari skickades planerna ut på samråd till myndigheter och berörda privatpersoner som bor intill detaljplaneområdet mellan Opevägen och södra delen av Fjällmon i Torvalla.

Jamtli framhöll i sitt yttrande att det är viktigt att låta området vara som det är, med enbart nuvarande gamla jordbruksbyggnader på Mickel Ers och obebyggt på kommunens mark.

Då bibehålls den gamla markeringen av gränsen mellan landsbygden och staden samtidigt som det stämmer med kulturmiljön "öppet jordbrukslandskap", som är av riksintresse.

Lantbrukarnas riksförbunds kommungrupp i Östersund framhåller i sitt yttrande från 13 januari i år att det under århundraden har byggts upp lager på lager med matjord.

"Det är ju så onödigt att bygga på åkermarken när det är finns så mycket annan mark inom Östersunds kommun att bygga på", skriver LRF Östersund.

Sedan övergår gruppen från vädjanden till mer av ultimatum:

"Om detaljplaner nu och i fortsättningen kommer att ställas ut och som berör det allra minsta intrång på odlad mark i området vill vi redan nu varsla om dyra överklagningsärenden".