Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska utredning rädda servicen i glesbygd?

Hur kan kommersiell service i glesbygd få bättre stöd?

Den frågan jobbar regeringens utredare Catharina Håkansson-Boman med, och i måndags besökte hon länet.

I januari beslöt regeringen att tillsätta en utredning för att se över hur man ytterligare kan stödja tillgången till kommersiell service i glesbygd. Catharina Håkansson-Boman jobbar sedan dess med frågan.

Under måndagen reste hon till Kall där hon bland annat träffade Kallbygdens intresseförening och gjorde ett besök i byns matvarubutik.

På kvällen var det sedan företagarträff i Trångsviken, och Catharina Håkansson-Boman imponerades av kreativiteten i Jämtland.

– Jag fick höra många inspirerande berättelser om hur kreativa handlare kombinerar dagligvaror med paketutlämning, försäljning av fiskekort eller hyr ut skotrar. Det finns ett starkt entreprenörskap i Jämtland. Och det som gjorde allra störst intryck på mig är den kraft och engagemang som finns i byalagen och intresseföreningarna. De är trots allt är en förutsättning för att människor och företag ska kunna leva och utvecklas i den glesa glesbygden, säger hon.

Roland Söderberg, från Trångsviksbolaget AB som anordnade mötet i Trångsviken, var också mycket nöjd.

– Det blev en bra diskussion, jag tror att de flesta som var där fick framföra någon synpunkt. Det var en positiv känsla, säger han.

Roland Söderberg hoppas att regeringens utredning ska leda till att det blir enklare att driva företag i glesbygd.

– Jag tycker att det inte ska vara så krångligt att driva företag i glesbygd. Det skulle bli mer förenklat och stora pålagor skulle tas bort, då kanske inte bidrag skulle behövas. Till exempel tycker jag att man ska avskaffa eller i alla fall minska arbetsgivaravgiften, så att det blir enklare att anställa, säger han.

Nästa vår ska resultatet av utredningen redovisas. Catharina Håkansson-Boman jobbar nu med att resa runt i landet och samla information.

– Jag är bara i början av mitt arbete och samlar just nu in så mycket kunskap och erfarenheter som möjligt för att få en överblick. Det första jag behöver ta ställning till är vilka områden vi avser med gles glesbygd och vad som måste ingå i en grundservice för att inte en bygd ska avfolkas. Sedan ska vi fundera över vilka åtgärder och verktyg som skulle kunna komplettera de stöd som redan finns, säger hon.

Ytterligare ett besök i Jämtland är planerat för Håkansson-Boman i höst.