Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vi ge sån här mat till våra barn?

Med anledning av införandet av lättprodukter i matserveringen så är vi många, personal, föräldrar och anhöriga, som är oroliga för våra barns hälsa och välbefinnande.

Så gott som alla studier pekar på att det är kolhydraterna och inte fettet som är anledningen till att många drabbas av fetma. Det krävs ju inte så mycket sunt förnuft för att inse att det är läsk, chips och godis som bidrar med den stora andelen kolhydrater som senare i kroppen omvandlas till fett. Det är ju knappast de cirka tre till fem deciliter mjölk och några gram smör som man lyckas få i barnen per dag som skulle bidra till fetma hos befolkningen.

Det ingår ju i föräldrarnas ansvar att se till att barnen äter rimliga mängder av läsk, chips och godis. Men det finns ju även en stor fara i att de lite äldre barnen kommer att ”smita” till kiosken på rasten om de inte fått i sig tillräckligt med energi till frukost och lunch!

Inom förskolan finns även mycket små barn under två års ålder som äter frukost, lunch och mellanmål där fem dagar i veckan. Ska de också äta lättprodukter? Vad finns det för långtidsstudier på att detta är lämpligt?

Hur många av förskolans barn ligger i riskzonen för att drabbas av fetma? På vår förskola och skola kan det i alla fall inte vara många! Snarare kan man tänka sig att flera barn riskerar att få i sig för lite om det bara serveras lättprodukter!

Har det gjorts ”riktiga” studier på hur mycket barn behöver äta för att få i sig tillräckligt med energi och protein med lättprodukter som bas. Stämmer de i så fall med hur mycket barnen sedan i verkligheten äter?

Av de rapporter som media ger så får de flesta barn inte i sig den mängd näring de behöver.

Sverige är ett land som producerar flera av världens ”renaste” livsmedel som är odlade och framtagna med så lite tillsatser och bekämpningsmedel som möjligt.

När man tar bort fettet ur råvaran så måste man i stället tillsätta andra ämnen eftersom man även tagit bort den naturliga konsistensen och smaken.

Av vilken anledning ska vi ge våra barn produkter som processats och där man tagit bort fettet för att i stället tillsätta förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, smakförstärkare, aromämnen, färgämnen med mera?

90 procent av alla tillsatser handlar om smak och utseende inte hållbarhet!

Vad gäller prisfrågan kan man ju undra hur ett livsmedel som processats så som ett lättmargarin har kan vara billigare än vanligt smör? Förmodligen för att vi betalar för vatten och tillsatser istället för det vi egentligen tror att vi köper.

Ett av förskolornas och skolornas mål är att skapa goda kostvanor som främjar hälsa och välbefinnande. Det vore väl mer logiskt och pedagogiskt att lära barnen vilka bra och rena livsmedel vi har i Sverige, hur vi ska hantera dem och hur mycket vi bör äta av var och ett för att bibehålla en god hälsa.