Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi ha ett Vinterpalats – och var ska det ligga?

/

I går presenterades planerna på Vinterpalatset – en multiarena för issporter och en skidtunnel, beläget på Campusområdet.
Läsarna på OP.se kommenterade så här.

Annons

tycker jag. Ser närmast ut som en vy från en containerhamn. Vi har nog av bunkerbyggnader i stan. Nog borde en arkitekt kunna rita något smakfullare. Namnet förpliktar om inte annat.

är redan upptaget och har en annan mera kulturell innebörd i mina öron. Varför inte använda ett etablerat Östersundsnamn som Fyrvalla Stadion eller Fyrvalla Sportcenter?

I vilket fall är det en strålande och resurssnål idé att lägga en anläggning där det redan finns utbyggd infrastruktur.Lågkonjunkturen gör att det är helt rätt tid att sätta spaden i jorden.

vågar ta detta beslut nu! Det behövs mera liv i centrala Östersund. Allt ska inte ligga i ytterkanterna. Det finns tillräckligt med anläggningar i Odensala, på Frösön och på Stadsdel Norr redan. Dessutom är detta någon som är unikt i Sverige. Det är något helt annat än den miniarena för 3000 personer (Sveriges minsta?) som planerats på Stadsdel Norr!

Våga nu Östersund. Vi har redan väntat i 20 år på en ny ishall.

ett principbeslut på att det inte fick byggas höga byggnader på denna yta? Tanken var att bevara den öppna känslan som är ganska unik i en stad.

att ta rätt mått på allt bara, så vi inte står där med en för liten hockeyrink, curlingbana, med mera.

tar upp all den plats där parkeringarna är i dag, var ska man parkera sedan? Sedan kan man ju undra, är verkligen alla arenor fullbokade, behöver vi en till?

i stan? Vad gör man av de fordon som publiken använder sig av för att ta sig till arenan? Vi har ett väl fungerande sportområde under uppbyggnad – norr om Stadsdel Norr – varför inte fortsätta med arena där? Vid en ev. utökning av arenan finns ju redan plats för detta – hur bygger man ut om arenan placeras på campusområdet?

Se nu till att ta ett riktigt vettigt beslut, ett framtidsbeslut! Om det nu skall uppföras en ny arena, bygg då på en plats där det finns möjlighet att bygga ut, om det skulle behövas!

Parkeringar går säkert att ordna. Hört talas om parkeringsgarage? Dessutom behöver man inte ta bilen till Campus! Det ligger i centrum, inte långt utanför stan. Fullbokade arenor? Jag visste inte att det över huvud taget fanns en arena för dessa sporter i Östersund, ”Fundersam” får gärna berätta var den finns.

Precis Janne President! Ta ett hållbart beslut. Ett beslut som inte kräver att man måste ha bil för att ta sig till arenan. Fler busslinjer passerar redan i dag Campus, och många, många kommer att kunna ta sig till fots till den. Varför fokusera på miljöovänliga bilar när det finns ett alternativ som inte kräver det? Varför ska det hela tiden klagas när det händer något nytt här i stan? Varför är det så svårt att ser till möjligheterna i stället för till problemen?

finns det ju även till Jämtkraft Arena och Skidstadion plus att där finns det redan nu parkeringar, smart va? Perfekt evenemangsområde, både vinter och sommar – bygg på Stadsdel Norr!

fantastiskt läge att etablera en anläggning som på sikt ger Östersund attraktion att locka besökare från när och fjärran, till exempel forskare internationella idrottare ledare, skidturister med flera.

Ta nu o passa på att bygga denna Multiarena på Campus, i stället för att snickra ihop en hockeyhall på Stadsdel norr som på sin höjd lockar ett fåtal hockeyfantaster.

Placeringen är perfekt utifrån tillgänglighet och miljö. En stor del av länets barn och ungdomar får gångavstånd och hallen kan därmed användas på dagtid. Resande från länet ges promenadavstånd från busstorget och tågstationen. De som trots allt behöver ta bilen kan parkera i Fyrvallas parkeringshus på andra sidan gatan. Idrotts- och kulturevenemang kan kombineras med restaurangbesök. Östersund behöver förtätas för att livsmiljön ska stärkas. Lämna Kindbergs hängslen och ta steget mot att sluta sprida de attraktioner som finns till mer eller mindre perifera lägen i staden.

Mer läsning

Annons