Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vi massanvända kvicksilver igen?

Hela Europa ska nu ha kvicksilverlampor (låg-energilampor) precis överallt. Dessa ska först tillverkas, sedan användas och slutligen förvaras som miljöfarligt avfall.

Sverige får under ett år 0,5 ton kvicksilver-sopor (2003). Ytterligare 1400 ton väntar på slutförvaring. Det ska deponeras till Tyskland, dit det ska fraktas och lagras i evinnerlig tid.
Vi har haft ett stort antal stora tragedier för både människor, natur/miljö. Vi har sett kvicksilvrets mycket skadliga inverkan på organiskt liv. Människor, djur och natur har drabbats ett flertal gånger av förgiftningar. Förgiftningar kvarstår då halveringstiden på kvicksilver är mycket långsam.
Ska vi massanvända kvicksilver igen? Är det inte en mycket kortsiktig lösning ur miljö-hänsyn? Vi sparar lite energi på dessa lågenergilampor. Men i det långa loppet, när man tänker på att så mycket kvicksilver ska cirkulera i tillverkning, användning och senare lagring, undrar jag om det verkligen kommer att bli en vinst för miljön?
EU-direktiven är att vi ska använda detta alternativ tills det kommer en bättre lösning. Motiveringen är enligt miljöminister Andreas Carlgrens sekreterare Mattias Johansson, att kolkraftverken i Europa använder kvicksilver i förbränningsprocessen. Men jag har ännu inte hört att vi ska sänka energiproduktionen. Tvärtom talas det om en förhöjd produktion. Och man kan ju också hoppas att kolkraftverk har bättre teknologi och skyddsutrustning och rutiner omkring denna kvicksilverhantering än att det ska ut till varenda hushåll och näringsliv i en hel kontinent. Är det inte så att vår konsumtion av batterier också ökar för vart år? Dessa innehåller också kvicksilver. Varje år ökar konsumtionen av en ny apparat som är laddningsbar.
Hur kan man tänka så: Att lågenergilampor med kvicksilver är ett bättre alternativ till glödlamporna. Om man nu tillverkar en mängd av dessa lampor, så tror jag inte heller att de bara kommer att kasseras om man senare kommer fram till en bättre lösning. Man säljer först ut lagren. Om det inte går här så går det väl att deportera dem till fattigare länder. Men, kvicksilvret hamnar ändå någonstans i naturens kretslopp. Och kommer EU att erbjuda ekonomiskt bidrag för slutförvaring för dessa fattiga länder? Kanske Afrika kan ta dem på sina sopberg så att de fattiga kan återvinna. Men ingen kommer ju att vilja köpa det, eftersom det innebär ännu en kostnad av slutförvaring.
Vi har en central styrning av en hel kontinent. Jag efterlyser att de människor som sitter med en sådan gigantisk makt innehar så pass mycket av klokhet att de kan ta del av historien och inte upprepa samma misstag ännu en gång.

Carina Remnert

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel