Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi tillåta jakt på järv?

/

I går berättade ÖP om att länsstyrelsen pekar ut Frostviksfjället som ett problemområde när det gäller illegal rovdjursjakt. Nyligen hittades en olaglig fälla, troligen avsedd för järv.
Så här kommenterade en läsare på OP.se nyheten.

Annons

låter som djurplågeri och måste fördömas. Jag har ett förslag – tillåt järvjakt. Sätt igång med kurser hur man bygger riktiga järvfällor, så kallade järvbås, precis som man gjort i Norge.

Där har man både vanlig jakt och fälljakt på ett 90-tal järvar varje år. Järvjakten pågår i cirka fem månader från september till och med januari.

Blir resultatet alltför få fällda järvar så hjälper norska staten till på vårvintern med jakt från helikopter. Något att lära av för svenska myndigheter.

Den från våra myndigheter mycket återhållsamma inställning till rovdjursjakt är ett stort rikstäckande problem i detta land.

Tillåt jakt så kommer djurplågeriet med snaror att avta eller försvinna helt. Därigenom skulle också eventuell förståelse, för de som då ändock skulle använda sig av illegala snaror, upphöra.

rovdjursstödet helt i de renbetesområden där illegal jakt förekommer. Det är effektivt att kollektivt fostra i denna fråga. Det finns lagar, regler och möjligheter som bör användas i dessa sammanhang.

Det märkliga är att människan gör ett självval till att bli offer för djur när dom oftast är orsaken djurets beteende genom sitt handlande.

samerna som går miste om möjligheten att få minst 200 000 kronor i ersättning för varje järvföryngring, när sådana typer dödar en.

Mer läsning

Annons