Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skabbig varg nallade älgskalle från garage

Under jul- och nyårshelgen har två nya vargar, förutom vargparet i Junsele, upptäckts i Ångermanland.

Annons

Det handlar om en varg i Forsed utanför Bollstabruk och en varg väster om Edsele.

Så sent som på nyårsaftonen såg flera boende i Forsed ett märkligt djur som kom gående genom byn.

– Jag blev uppringd av en kvinna som sett ett djur hon inte kände igen. Först trodde jag att det var en skabbräv, men såg sedan att det var en varg. En varg som hade rumpa som en pinne och inte alls såg ut att må bra, säger Edon Östlund, rovdjursansvarig hos Kramfors jaktvårdskrets.

Han kunde i spårsnön följa hur vargen kommit från byn Sel, sedan gått genom Forsed, snurrat runt lite på ett par gårdsplaner och sedan passerat bakom hans eget hus.

– Jag hade tidigare hört att mina hundar skällde som vansinniga men då fattade inte jag varför.

Vargen spårades sedan vidare när den passerade Forsån och gick vidare till ett hus på södra sidan ån.

– Tommy Sjölund ringde upp mig och berättade att han verkade ha en varg på gården. När jag åkte dit kunde vi se hur den dragit fram ett älghuvud som legat inne i en garageport. Efter en stund drog den med sig älgkronan in i skogen.

Enligt Edon Östlund var det flera personer som stod och tittade på och vargen verkade inte alls må bra. Vargen var orädd och sjuklig.

Dagen efter spårades den vidare mot byn Sjöbotten innan spårmöjligheterna försvann.

Att det verkligen är en varg har länsstyrelsens viltspårare Stefan Tågestad konstaterat. Han åkte från Junsele till Forsed på Nyårsaftonen och både kontrollerade spår och en bild som tagits.

– Visst handlar det om en varg. Jag har dessutom hittat spillning som jag ska skicka till Viltskadenämnden, så får vi se om vi kan få mer uppgifter kring vilken individ det kan vara.

Stefan Tågestad poängterar också hur sjuk vargen verkade och har svårt att tro den ska överleva. Antingen dör den en långsam självdöd eller så blir den avlivad.

Rovdjurskonsulenten Lars Wiklund på länsstyrelsen i Härnösand har samma åsikt.

– Är det så att ett djur är sjukligt och lider har man rätt att avliva det, oavsett om det är en varg eller en räv. Är det kronans vilt som en varg så ska det dock anmälas, säger Lars Wiklund.

När det gäller den andra vargen som dykt upp är det en varg på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland väster om Edsele. Den verkar oftast vara på Jämtlandssidan av gränsen men också inne i Ångermanland.

– Nu i helgerna tog den en ren i skogarna intill Edsele som jag besiktigade. Jag vet inte vilket kön vargen har men spåren var stora, säger Stefan Tågestad.

De två Junselevargarna finns också kvar i sitt revir, även om det var ett tag sedan de spårades.

Anders Lidén
0612-77 17 60
anders.liden@allehanda.se