Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadestånd fastställt för Miuns mansdiskriminering

För att utjämna könsfördelningen inom Miuns mansdominerade professorsskara tillät universitetet enbart kvinnor att söka det så kallade meriteringsstödet, vilket är tänkt som en sista knuff i rätt riktning för de som nästan är där.

Det fick docenten Eivind Torp att anmäla Miun för mansdiskriminering och efter det har ärendet vandrat fram och åter i rättsinstanserna. Miun medgav omedelbart att kvoteringen man hade ägnat sig åt kanske inte hade stöd i lagstiftningen och att man var beredd att ta straffet. Syftet med det hela var att driva på det långsamma jämställdhetsarbetet, men efter domen har man dessutom slutat att utlysa forskningsstöd riktade till underrepresenterade kön.

Att universitetet diskriminerade Eivind Torp är alltså klarlagt, men hur stort skadestånd han ska få har man inte kommit fram till förrän nu. Diskrimineringsombudsmannen, DO, som företräder honom krävde inledningsvis ett belopp på 100 000 kronor, vilket sedan sänktes till halva beloppet.

Miun har å sin sida inte velat betala mer än 25 000 kronor. En summa som DO betraktade som för liten, men som Arbetsdomstolen nu har fastslagit som ett rimligt skadestånd i sammanhanget.

I sin dom skriver Arbetsdomstolen att "den diskriminering som Eivind Torp har utsatts för sammantaget måste betraktas som mindre allvarlig".