Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadeståndskrav mot Östersunds kommun

Östersunds kommun ska betala 10 000 kronor till en elev, anser barn- och elevombudet. Orsaken är att personen har blivit utsatt för kränkande behandling från en lärare.

Under läsåret 2012/2013 har en elev i Östersunds kommun blivit utsatt för kränkningar från en lärare och elever.

När det gäller kränkningarna från eleverna menar Skolinspektionen och Barn- och elevombudet, som är en del av Skolinspektionen, att barnet har blivit utsatt för kränkningar. Kommunen har enligt myndigheterna brustit när det gäller att motverka kränkande behandling.

Kränkningarna från eleverna är dock inte tillräckliga för att kräva skadestånd, enligt Barn- och elevombudet.

Men barnet har alltså även blivit kränkt av en lärare, och det är den kränkningen som ligger till grund för skadeståndsanspråket på 10 000 kronor som Barn- och elevombudet tycker att Östersunds kommun ska betala till eleven.

Vid bedömningen av beloppets storlek har Barn- och elevombudet bland annat att tittat på att kränkningen har inneburit ett missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande mellan läraren och eleven

Östersunds kommun ska senast 2 december ange sin inställning till skadeståndskravet.