Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skallskadad fick klara sig själv

I februari 2012 skickade Östersunds sjukhus iväg en skidåkare som slagits medvetslös, och sedan intensivvårdats, ensam på ett flyg till Arlanda.

Jämtlands läns landsting får mycket hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Enligt IVO har inte kraven på god vård uppfyllts.

Det var i Åre 10 februari 2012 som en skidåkare for omkull i en skidbacke och förlorade medvetandet.

Den skadade transporterades till Östersunds sjukhus där datortomografi avslöjade en mindre blödning under mjuka hjärnhinnan utanför hjärnan.

Det blev intensivvård under ett dygn, flytt till en kirurgavdelning och sedan planering för överföring till Södersjukhuset i Stockholm, eftersom patienten bodde i Stockholm.

Den 13 februari var taxi till Frösön och flygresa till Arlanda bokad – samtidigt som den skadade inte var helt orienterad till tid och rum.

I journalen står det "Har bokat assistans som". Men sedan står det inget mer.

Den skadade fick flyga utan ledsagare och på Arlanda tvingades flygplatspersonal ringa ambulans för transport till Södersjukhuset.