Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skalvet skakar Italien

När mörkret sänkte sig över staden L’Aquila i går kväll hade den förvandlats till en spökstad. Förvarningar om det förödande skalvet togs inte på allvar. Nu bråkar politiker och räddningstjänst om vem som bär ansvaret.

Skalvet natten till i går i L’Aquila, ett tiotal mil öster om Rom, skördade enligt vad sjukhuskällor uppgav på kvällen minst 150 liv medan 1 500 skadades och över 50 000 blev hemlösa.

Men fler kunde ha räddats enligt stadsbor och en forskare som tystats av myndigheterna.

– Det är skandal, det som hänt. I tre månader har det kommit regelbundna skalv som blivit starkare och starkare, säger Maria Francesco i L’Aquila till AFP.

De första skalven kändes i bergsområdet redan i mitten av januari. Utifrån mätningar av radonhalter spådde seismologen Gioacchino Giuliani ett större skalv och slog larm. I slutet av mars uppmanade han människor att lämna sina hem. Men L’Aquilas borgmästare polisanmälde Giuliani för att ha spridit panik och ett kommunalt utskott som ansvarar för riskbedömning hävdade att jordbävningar inte kan förutspås.

– Nu finns det en del som måste be om ursäkt och som kommer att ha det som hänt på sina samveten, sade Giuliani i går.

Silvio Berlusconi tonade ned kritiken och sade att man får spara frågan om huruvida jordbävningar kan förutspås till senare. Framför allt riktade kritikerna in sig på civilförsvaret i regionen Abruzzo.

– Det är en tragedi som vi förvarnats om. Den senaste tidens varningar har underskattats, sa regionens regeringschef Stefania Pezzopane.

Flera tusen räddningsarbetare försökte till ljudet av fjärran och nära sirener ta sig fram bland spillror av fyrvåningshus, bråte, glas och förvriden metall utspridda över gator och torg. De klättrade i rasmassor, trängde sig in i gränder, bredde ut filtar över skadade och kikade in i sprickor efter barn och gamla. Hundar sniffade i ruiner efter överlevande. På gatorna behandlade läkare skadade eftersom det inte gick att ta sig till stadens sjukhus.

Människor sågs också lämna staden till fots, släpande väskor med tillhörigheter.

poliser jämmer som från ett spädbarn men kunde inte avgöra från vilket raserat hus ljudet kom. Efter en halvtimmes frustrerat sökande fann de och kunde rädda en kvinna som satt fast i spillrorna. Ur ett annat hus räddades flera överlevande, men en kvinna tvingades vänta fastklämd i timmar i väntan på en stor kran som skulle lyfta bort taket.

Man försökte också sörja för stadsbor, de flesta äldre, som inte ville låta sig evakueras från spillrorna. En tältstad för uppemot 20 000 personer skulle vara rest före natten. (TT)