Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skamligt kring Middagsfjällets exploatering

Hushållningssällskapets ordförande Maggi Mikaelsson och vd Bengt Åsengård menar att en vindkraftpark nära ett riksintressant naturskönt fjällområde skulle ge lokala utvecklingsmöjligheter. Jag är mycket skeptisk till detta uttalande.

Tror Hushållningssällskapet att turister kommer till västra Jämtland för att se Sveriges största landbaserade vindkraftpark med miltals väg uppbrutet mellan 83 stycken 195 meter höga vindsnurror på ett sårigt Middagsfjäll i riksintressant orörd fjällmiljö? Dessa uppbrutna vägar kommer att synas på ett sårigt Middagsfjäll i mer än hundra år oavsett om man skulle plocka ned vindsnurrorna efter 25 år.

Enligt Maggi Mikaelsson och Bengt Åsengård kommer 17–28 permanenta arbetsplatser skapas. Men vad tillför dessa jobb när samer mister sin betesmark, ortsbor och övriga fastighetsägare tappar värdet på sina egendomar samt företagare som lever på att jobba i en orörd fjällmiljö mister sina kunder och tusentals turister väljer andra fjäll än västra Jämtlands att turista i?

Åre kommuns västra områden har varit ett nationellt turistiskt besöksmål sedan slutet av 1800-talet. I dag är Åre med omnejd ett av de bästa internationella besöksmålen för vinter och sommarturister. Målsättningen är att bli den bästa inom turism och naturupplevelser. För det behövs orörda fjäll med stor natur och kulturvärden.

Maggi Mikaelsson och Bengt Åsengård skriver att Hushållningssällskapet kommer att få betydande arrendeintäkter som direktinvesteras i lokal och regional utveckling.

Jag vill att Maggi Mikaelsson talar om hur du och Hushållningssällskapet ska lyckas utveckla turismen och länets landsbygdsföretag bättre än de hundratals företag, samer och ortsbor som i generationer kämpat och byggt upp den livsnerv som finns inom Åre kommun i dag?

Den norske miljardären Fred Olsen och Hushållningssällskapets planer på att bygga Sveriges största landbaserade vindkraftpark i känslig fjällmiljö, handlar om en sak, nämligen pengar.

En viktig fråga är var de extra inkomsterna från en vindkraftssatsning ska läggas. Kommer Hushållningssällskapet satsa medel lokalt för bygden, eller handlar det om att tillföra styrelseledamöterna fetare arvoden? Ett uttömmande svar är på sin plats.

Svenska skattebetalare bistår med halva investeringskostnaden och all elenergi exporteras till eltörstande norrmän som ligger tio gånger högre i elförbrukning än världsgenomsnittet. Det norska företaget Fred Olsen Renewables och Hushållningssällskapet komme r att få stora intäkter medan vi ortsbor, samer, turister och företagare inom Åre kommun mister jobb och vår riksintressanta skyddsvärda natur.

Denna exploatering handlar om att vi ökar vår energiförbrukning i världen och det finns stora pengar att tjäna på detta. Jag hoppas att våra politiker i Åre kommun verkligen tänker sig för så man inte tillåter några vindkraftsexploateringar i västra Jämtlands skyddsvärda fjällmiljö, utan fortsätter att satsa på den samhälls bärande turismen och rennäringen. Det ger sysselsättning och välmående för Åre kommuns invånare.

, Handöl, Duved

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel