Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamlös ekonomisk lättja

/
  • Jens Nilsson, Karin Thomasson och Stefan Konradsson borde visa större respekt för budgetinstrumentet istället för att skamlöst använda det för egen vinning i valrörelsen.(Småbilder)

Den som bygger sin budget på extraordinära intäkter av engångskaraktär är farligt ute. Därför är det obegripligt att Östersunds kommun skrotar sparkraven för 2011. Fastighetsförsäljningar ska istället balansera budgeten. Det är att betrakta som gambling.

Annons

I ett färskt PM till Östersunds kommunstyrelse stod igår att läsa om nästa års budget:

"Vi är väl medvetna om att vår budget för Östersunds kommun 2011 kan anses svag och att vi tar en risk när vi väljer att inte lägga ut några besparingar alls".

Kommunalråden Jens Nilsson, S, Karin Thomasson, MP, och Stefan Konradsson, V, var avsändare. Den politiska majoritet som i omgångar betonat vikten av ansvarstagande och god ekonomisk hushållning, vek nu av från förutvarande kurs. Kovändningen både fascinerar och förskräcker.

Orsaken kan sammanfattas i ett enda ord: Valfläsk. Genom att underfinansiera budgeten utsätts varken personal, kommuninvånare eller politikerna själva för nya besvärliga sparpaket. Ingenting får störa valrörelsen. Den ska gå som på räls, med slutmål att vänstermajoriteten väljs om tyst och lytt.

Förhoppningsvis genomskådar kommuninvånarna denna lättja. För när tre kommunalråd öppet talar om risktagande och inte tar höjd för att klara god ekonomisk hushållning handlar det tveklöst om ekonomiskt lättsinne. Tänkt var annars att spara 62 miljoner kronor även 2011.

Istället hoppas majoriteten på uppräknade statsbidrag och på positiva skatteprognoser: Ett pokerspel på hög nivå.

När frågan diskuterades i kommunstyrelsen igår talade Jens Nilsson om att redan inplanerade fastighetsförsäljningar fixar budgeten. I klartext: Extraordinära intäkter av engångskaraktär ska 2011 utgöra skillnaden mellan plus och minus.

Inget företag i det privata näringslivet kan bygga sina budgetar på lösa antaganden och extraordinära intäkter. Det skulle sluta i kaos. Men tydligen en kommun...

Extra märklig blir kovändningen utifrån majoritetens agerande vid förra budgetmanglingen. Då fanns 44 extramiljoner från regeringen för 2010. Syftet var att lindra smällar i välfärden under ett konjunkturellt svårt läge.

Men då skulle det sparas. Regeringspengarna las på hög. Under förevändning om ett osäkert 2011. Nu handlar saken om detta osäkra 2011 och samma politiker tycks ha tillgång till en egen spåkula.

Visst är det valår och visst hägrar fortsatt vistelse bakom maktens köttgrytor, men någon skam i kroppen borde även styrande politiker ha. Som exempelvis att visa respekt för budgetarbetet och inte skamlöst använda till och med detta instrument för egen vinnings skull.

Annons